Moet ik mijn hond laten chippen en registreren?

U moet uw hond binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Ook moet uw hond een Europees dierenpaspoort hebben. Honden die u importeert moet u ook laten registreren. Dit moet binnen 2 weken na aankomst gebeuren. Een geïmporteerde hond moet al in het buitenland gechipt zijn en een paspoort  (of als het buiten de EU is een gezondheidscertificaat) hebben voordat hij in Nederland aankomt.

Hond laten chippen en registreren

Uw dierenarts kan uw hond chippen en registreren. Ook chippers (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen als zij geregistreerd staan in het chippersregister van RVO. U mag niet uw eigen hond chippen.

Ben u fokker? Dan laat u eerst uw hond registreren door de dierenarts of chipper. Daarna doet u zelf de geboortemelding van de hond bij een portaal
 

Paspoort verplicht als u op of na 1 november 2021 een hond neemt

Neemt u op of na 1 november 2021 een hond? Dan moet de hond een Europees dierenpaspoort hebben. Alleen de dierenarts kan een paspoort afgeven. 

Had u de hond al voor 1 november 2021? Dan heeft uw hond alleen een paspoort nodig als u de hond meeneemt naar het buitenland of als de hond een nieuwe eigenaar krijgt. 
 

Chip, registratie en paspoort controleren bij kopen hond

Koopt u een hond? Vraag dan of de hond gechipt en geregistreerd is en of de hond een paspoort heeft. Laat dat eventueel controleren door een dierenarts. U bent strafbaar als u een hond koopt die niet is geregistreerd en geen chip of paspoort heeft.

Nadat u de hond heeft gekocht, geeft u aan het portaal door dat u de nieuwe eigenaar bent. De vorige eigenaar moet zelf aan het portaal doorgeven dat de hond niet meer van hem is. U hoeft niet te wachten tot de vorige eigenaar de hond heeft afgemeld.

Dierenleed voorkomen door chippen en registreren

Kwaadwillende fokkers en handelaren verkopen vaak zieke honden met vervalste papieren. Het chippen en registreren van honden moet dat voorkomen. Die fokkers en handelaren kunnen zo worden opgespoord en vervolgd. Check daarom zelf altijd of het dier een geldig chip en paspoort heeft. Koop de hond niet als dit niet zo is.