Waar moet ik op letten als ik een souvenir meeneem naar Nederland?

Op de site van de Douane staat wat u wel en niet naar Nederland mag meenemen. Ook kunnen er in het vakantieland regels gelden over wat u wel of niet mag kopen of uitvoeren.

Verboden souvenirs

Op vakantie in het buitenland koopt bijna iedereen wel eens souvenirs, zoals schelpen of houtsnijwerken. Niet alle souvenirs mogen zomaar de grens over. Sommige vallen onder CITES. Bijvoorbeeld beeldjes van ivoor. Daarom is het belangrijk om op de site van de Douane te kijken wat u wel en niet naar Nederland mag meenemen. Ook kunnen er in het vakantieland regels gelden wat u wel of niet mag kopen of het land mag uitvoeren.

Regels in- en uitvoer beschermde soorten

Planten en dieren mag u niet zomaar als souvenir meenemen. U krijgt met regels te maken als u (producten van) beschermde dier- of plantsoorten wilt verhandelen of vervoeren. Deze regels staan in een internationale overeenkomst (CITES) die planten en dieren beschermt. Op de website van de RVO staat

Inleveren verdachte voorwerpen

Handel in voorwerpen als ivoren beeldjes, producten van slangenleer of koraal, is meestal verboden. Of het mag alleen met speciale papieren.

Heeft u een product en is de herkomst ervan onduidelijk? Of heeft u er geen documenten van? Lever het dan vrijwillig en anoniem in. Dit voorkomt dat deze voorwerpen de illegale handel in beschermde dieren en planten in stand houden.

Inleverpunt verdachte voorwerpen

Vergroot afbeelding Inleverbak voor voorwerpen van beschermde planten en dieren.
Inleverbak voor voorwerpen van beschermde planten en dieren.

In het kantoor van RVO in Den Haag staat een inleverbak. Open op maandag t/m vrijdag van 7.00 tot 19.00 uur.

RVO CITES-bureau
Afdeling Inbeslaggenomen Goederen (IBG)
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

U kunt naar dit adres ook voorwerpen sturen of laten afgeven door een koerier.