Word ik als dove of slechthorende in Nederlandse Gebarentaal (NGT) gewaarschuwd bij een ramp of noodsituatie?

De Rijksoverheid informeert doven en slechthorenden in Nederlandse Gebarentaal (NGT) hoe zij worden gewaarschuwd bij een ramp of noodsituatie. De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat deze informatie ook voor doven en slechthorenden beschikbaar is.

Tekstbericht op mobiel bij noodsituatie

Bij een noodsituatie in uw omgeving wilt u weten wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als bij u in de buurt een ramp gebeurt, ontvangt u een tekstbericht op uw mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen.

NL-Alert of sirene

De overheid zet NL-Alert in bij levensbedreigende en gezondheidsbedreigende situaties. Zoals een grote brand, een terroristische aanslag of noodweer. Daarnaast kan de overheid de sirene inzetten. Als u de sirene niet kan horen, bent u aangewezen op mensen uit uw omgeving. Zij kunnen u waarschuwen als de sirene gaat.

Telefoon instellen voor NL-Alert

Met de instelhulp op NL-Alert.nl kunt u uw mobiele telefoon instellen voor NL-Alert. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet u dit nog zelf doen.

Controlebericht NL-Alert

De overheid stuurt 2 keer per jaar een controlebericht uit. Als u het controlebericht ontvangt, is uw mobiel juist ingesteld voor NL-Alert.

Informatie over ernstige incidenten

Raadpleeg bij ernstige incidenten uw regionale omroep of gemeente voor meer informatie.

Voorbereiden op noodsituaties

Een noodsituatie komt altijd onverwacht. Zorg daarom dat u goed bent voorbereid op eventuele noodsituaties. Dat kan op verschillende manieren. Zo kunt u zelf een noodpakket samenstellen. Informatie over het noodpakket en andere tips staan op www.denkvooruit.nl.

Dit was informatie van de Rijksoverheid. Meer informatie vindt u op: www.rijksoverheid.nl/gebarentaal.