Maatregelen verkeersveiligheid

Met verschillende maatregelen wil de overheid het verkeer veiliger maken en het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden terugdringen.

Begeleid autorijden voor jongeren vanaf 17 jaar

Door gebrek aan ervaring veroorzaken jongeren relatief veel verkeersongelukken. Dankzij 2toDrive kunnen jongeren vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij onder begeleiding van een coach autorijden.

2toDrive gaat op 1 november 2017 definitief in. De maatregel begon als experiment op 1 november 2011. Uit een evaluatie van 2toDrive blijkt dat jongeren begeleid rijden serieus nemen. En dat ze inderdaad belangrijke rijervaring opdoen.

Inleveren rijbewijs bij rijden onder invloed

Wie binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol moet zijn rijbewijs inleveren. Datzelfde geldt voor het rijden onder invloed van drugs, of van een combinatie van alcohol en drugs.

Strafpuntensysteem voor beginnende bestuurders

Voor mensen met een beginnersrijbewijs geldt een strafpuntensysteem voor zware verkeersovertredingen, zoals bumperkleven. Na 2 overtredingen onderzoekt het CBR de rijvaardigheid en kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard.

Verplichte verkeerscursus voor gevaarlijk rijgedrag

Wie zich schuldig maakt aan gevaarlijk rijgedrag moet een EMG-cursus volgen. Denk hierbij aan bumperkleven of veel te hard rijden. Bestuurders leren op deze cursus om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen.

Plannen verkeersveiligheid tot 2020

Verkeersveiligheid raakt zoveel gezinnen in Nederland. Gemiddeld komen elke dag 2 mensen niet meer thuis. Talloze anderen raken gewond. De overheid wil het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden terugdringen. De plannen hiervoor staan in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2008-2020. De Beleidsimpuls Verkeersveiligheid is een aanvulling op dit plan. Het bevat extra maatregelen voor de risicogroepen: fietsers, senioren en jonge beginnende bestuurders.