Mag ik deelnemen aan het verkeer onder invloed van drugs?

Deelnemen aan het verkeer onder invloed van drugs mag niet. Als u drugs gebruikt, vermindert uw rijvaardigheid. Daardoor wordt de kans op een ongeluk veel groter. Rijdt u drugsvrij, dan draagt u bij aan veiliger verkeer en voorkomt u een boete, straf en/of andere maatregel.

Limieten voor drugsgebruik in het verkeer

Er zijn wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Heeft u meer drugs gebruikt dan de limiet toestaat? Dan mag u niet rijden. Doet u dit wel, dan bent u strafbaar.

Er zijn limieten opgesteld voor:

  • amfetamine
  • methamfetamine
  • cocaïne
  • MDMA
  • MDEA
  • MDA
  • cannabis
  • heroïne
  • morfine
  • GHB
  • gamma butyro-lacton
  • 1,4-butaandiol

Ook voor andere drugs of medicinaal drugsgebruik geldt dat u niet mag rijden als u onder invloed bent.

Hoe lang het duurt voordat de effecten van drugs uitgewerkt zijn, verschilt per drug en per persoon. Meer informatie staat op Drugsinfo.nl. Gebruikt u meerdere keren per week cannabis of marihuana? Dan is de kans groot dat u altijd teveel drugs in het lichaam heeft. Wordt u als verkeersdeelnemer gecontroleerd door de politie, dan bent u strafbaar.

Combinatie van drugs, of van drugs en alcohol

Bij combinatiegebruik gelden nullimieten voor zowel drugs als alcohol. Dit betekent dat u niet mag rijden als u verschillende drugs of drugs en alcohol heeft gebruikt. De gebruikte hoeveelheid maakt daarbij niet uit. Gebruikt iemand een combinatie van drugs, of van drugs en alcohol? Dan is de kans op een verkeersongeval groter.

Controle drugsgebruik

Er zijn bij het aanhouden van een bestuurder 2 manieren om te controleren op drugsgebruik: een speekseltest en/of een onderzoek van de psychomotorische functies en de oog- en spraakfuncties. Een speekseltest laat snel en eenvoudig zien of er drugs zijn gebruikt. Is die test positief, dan vraagt de politie de verdachte om bloed af te staan voor een drugstest. De politie laat uw bloed controleren door een laboratorium dat voldoet aan de wettelijke eisen. De politie heeft vaak binnen 1 maand de uitslag van het bloedonderzoek.

Bent u het niet eens met de uitslag van het onderzoek? Dan mag u een zogenaamd tegenonderzoek laten uitvoeren

Boete, straf en andere maatregelen na rijden onder invloed van drugs

Nadat u bent aangehouden, stuurt de politie een proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie (OM). Het OM kan u een boete taakstraf of taakstraf geven, uw rijbewijs voor maximaal 6 maanden afnemen of een combinatie daarvan. Moet u voorkomen, dan kan de rechter het rijbewijs voor maximaal 5 jaar afnemen (rijontzegging).

Wordt een bestuurder binnen 5 jaar 2 keer veroordeeld voor rijden onder invloed? Dan wordt het rijbewijs automatisch ongeldig. De bestuurder moet dan opnieuw rijexamen doen.

Cursus drugs en verkeer en andere maatregelen

De politie meldt een verdachte van rijden onder invloed van drugs ook bij het CBR. Het CBR besluit dan of:

De kosten hiervoor zijn voor de bestuurder zelf. Het CBR stuurt een brief als u een cursus of onderzoek moet doen. In de praktijk zult u vaak sneller bericht krijgen van het CBR dan van het OM.

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen over uw drugsgebruik of dat van iemand anders? Bel de Drugs Infolijn op 0900-1995 of ga naar drugsinfo.nl.