Mag ik mijn mobiele telefoon gebruiken als ik auto rijd?

Als u autorijdt, mag u geen mobiele telefoon vasthouden. Wanneer u met uw telefoon bezig bent, bent u met uw ogen en aandacht niet bij de weg. U brengt anderen en uzelf in gevaar. Dit verbod geldt niet alleen voor mobiele telefoons maar voor alle mobiele elektronische apparaten. Dus voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers.

Niet handheld bellen achter het stuur

U mag niet uw mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem vasthouden als u uw auto bestuurt. U mag deze apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. Wel mag u uw telefoon bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route  te accepteren. Verder mag u altijd spraakbediening gebruiken. 

Bellen in geparkeerde of stilstaande auto mag

U mag wel elektronische apparatuur vasthouden als u met uw auto stilstaat. Bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats.

Boete voor handheld bellen

U kunt een boete krijgen als u mobiele elektronische apparatuur vasthoudt terwijl u rijdt. Hoe hoog de boete is, staat in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). 

Regels bellen in de auto

De regels voor het gebruik van een mobiele telefoon in de auto staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De regels gelden in of op auto’s, motoren, bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen met een motor.