Mag ik mijn mobiel gebruiken als ik auto rijd?

Onder het rijden is het niet toegestaan om met een mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms-en of te appen. Op het moment dat u belt of appt bent u met uw aandacht niet bij de weg. U brengt anderen en uzelf in gevaar en zorgt ook voor vertragingen. Daarom is het verboden om handheld te bellen. U kunt daarvoor een boete krijgen.

Niet handheld bellen achter het stuur

U mag uw mobiele telefoon niet vasthouden (handheld bellen) als u uw auto bestuurt. Bijvoorbeeld om een sms-bericht te versturen of te lezen. U mag de telefoon ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. U mag uw telefoon wel bedienen (hands free) via het dashboard, mits u dat vóór het rijden heeft ingesteld. Ook is spraakbediening toegestaan.

Bellen in geparkeerde of stilstaande auto mag

U mag wel handheld bellen als u met uw auto stilstaat. Bijvoorbeeld in de file, voor een stoplicht of op een parkeerplaats.

Boete voor handheld bellen

U kunt een boete krijgen voor handheld bellen tijdens het rijden. De boetes voor verkeersovertredingen vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). De overtredingen zijn ingedeeld per categorie.

Handheld bellen verhoogt kans op ongeluk

Handheld bellen achter het stuur leidt tot gevaarlijk weggedrag en verhoogt de kans op een ongeval. U wordt afgeleid als u tegelijk de telefoon bedient en uw auto bestuurt. Ook moet u dan uw aandacht verdelen tussen uw telefoongesprek en het rijden.

Regels bellen in de auto

De regels voor het gebruik van een mobiele telefoon in de auto staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De regels gelden in of op auto’s, motoren, bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen met een motor.

Het kabinet wil deze regels ook laten gelden voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor. Het gaat om voorgenomen beleid. Dat betekent dat de Tweede en Eerste Kamer er nog over moeten stemmen. Het kabinet wil het verbod op 1 juli 2019 laten ingaan.