Mag ik met alcohol op deelnemen aan het verkeer?

Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken. U mag daarom niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels.

Toegestaan alcoholpromillage ervaren bestuurder

U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,8 promille? Dan kan het CBR u een educatieve maatregel opleggen.

Toegestaan alcoholpromillage beginnend bestuurder

Als u voor het eerst uw rijbewijs haalt, bent u een beginnend bestuurder. En gelden er strengere regels. Dan mag u niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in uw bloed. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,5 promille? Dan kan het CBR u een educatieve maatregel opleggen.

Controle alcoholgebruik via ademtest of blaastest

Een ademtest of blaastest laat zien of u meer heeft gedronken dan toegestaan. De politie doet deze test. De uitslag bepaalt of u mee moet naar het politiebureau voor een bloedonderzoek. Met speciale apparatuur meet de politie dan hoeveel alcohol u precies heeft gedronken.

Boete of straf voor rijden onder invloed van alcohol

Het Openbaar Ministerie kan u een boete en/of gevangenisstraf geven als u rijdt onder invloed van alcohol. Daarnaast meldt de politie u bij het CBR voor het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel.

U raakt uw rijbewijs kwijt bij 2 veroordelingen binnen 5 jaar voor rijden onder invloed van alcohol. Bij de tweede veroordeling moet dan u minimaal een alcoholpromillage van 1,3 promille hebben.