Mag ik deelnemen aan het verkeer als ik medicijnen heb gebruikt?
Als u medicijnen gebruikt, is het goed om te weten of u daarmee veilig de weg op kunt. Door sommige medicijnen reageert u namelijk minder snel, of let u minder goed op. De kans op een ongeluk wordt dan groter.
Daarom zijn er regels voor gebruikers van medicijnen die de rijgeschiktheid beïnvloeden. Uw arts of apotheker kan u hierover adviseren.
Effect medicijnen op rijvaardigheid
Bij sommige medicijnen is het effect op de rijvaardigheid duidelijk. U wordt duizelig, slaperig, of gaat wazig zien. Andere medicijnen verminderen het reactievermogen zonder dat u het merkt. U krijgt bijvoorbeeld minder controle over uw spieren. Of u reageert niet of te laat op andere deelnemers aan het verkeer.
Voorbeelden medicijnen die rijvaardigheid beïnvloeden
Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden zijn onder andere:
- slaap- en kalmeringsmiddelen;
- sommige pijnstillers, zoals morfine en tramadol;
- medicijnen tegen depressie of angst;
- medicijnen tegen psychische stoornissen;
- medicijnen tegen epilepsie;
- medicijnen tegen allergie, jeuk of reisziekte.
Controleren of u mag rijden als u een medicijn gebruikt
Als medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden, staat dit aangegeven op het etiket of in de bijsluiter. Op de website Rij veilig met medicijnen kunt u nagaan of uw medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt. Twijfelt u of u met uw medicijn mag rijden? Vraag het dan aan uw arts of apotheker.
Invloed medische aandoeningen op de rijvaardigheid
Ook met sommige aandoeningen kunt u geen voertuigen besturen, of alleen onder bepaalde voorwaarden. Op de website van het CBR vindt u meer informatie over rijden bij een aantal veelvoorkomende gezondheidssituaties.