Wanneer moet ik de autogordel gebruiken?

U moet altijd een autogordel gebruiken als uw zitplaats een autogordel heeft. Dit geldt voor bestuurders en passagiers. Zowel voorin als achterin een auto of ander voertuig gebruikt u een gordel.

Aantal passagiers met autogordels

Zijn op alle zitplaatsen gordels aanwezig? Dan mag het aantal passagiers niet groter zijn dan het aantal autogordels. U mag een gordel niet delen met anderen.

Kinderen en autogordels

Kinderen kleiner dan 1,35 meter moet u in een kinderautostoeltje vervoeren. Kinderen langer dan 1,35 meter mogen ook de autogordel gebruiken.

Volwassenen en autogordels

Volwassenen moeten voorin en achterin de auto de autogordel om.

Volwassenen die kleiner zijn dan 1,35 meter hoeven geen kinderzitje te gebruiken. De regels voor het gebruik van een zogenaamd kinderbeveiligingsmiddel gelden alleen voor personen onder de 18 jaar.

Rolstoelgebruikers en autogordels

Ook rolstoelgebruikers of gehandicapten moeten een veiligheidsgordel gebruiken in de auto. De bestuurder moet zorgen dat de gehandicapte passagier de beschikbare gordel om heeft.

Rolstoelgebruikers met een afwijkende zit- of lighouding mogen ook een gordel gebruiken die vast zit aan het systeem waarmee de rolstoel aan de vloer van het voertuig is bevestigd.

Gordels niet verplicht in de bus

U hoeft geen gordel te dragen in een bus die een lijndienst uitvoert binnen de bebouwde kom. Dat is uit praktische overwegingen: passagiers stappen steeds in, schuiven op en stappen uit. In veel gevallen heeft een lijnbus ook geen gordels. In andere bussen of touringcars met autogordels moet u de gordel wel gebruiken.

Ontheffing gebruik autogordel

Kunt u door een handicap onmogelijk een gordel dragen? Of moet u tijdens uw werk vaak in en uit een voertuig stappen? Dan kunt u een ontheffing aanvragen voor de verplichting om een autogordel te dragen. Dit doet u bij de divisie Rijgeschiktheid van het CBR.

Boete bij niet dragen gordel in de auto

U kunt een boete krijgen als u geen gordel draagt. Vervoert u een kind tot 12 jaar niet volgens de regels, dan is de boete voor u. Oudere kinderen krijgen zelf de bekeuring als zij de autogordel niet gebruiken.

Veiligheidsgordel en schadevergoeding bij ongeval

Draagt u geen autogordel? Dan kan de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding bij verwondingen door een auto-ongeval niet of maar gedeeltelijk uitkeren. Kijk voor meer informatie in uw verzekeringspolis.

Niet altijd autogordels aanwezig

Niet alle motorvoertuigen hebben op alle zitplaatsen autogordels. In sommige gevallen zijn gordels voorin het voertuig wel verplicht en achterin niet. Bijvoorbeeld bij auto’s van voor 1 januari 1990.

Of een voertuig autogordels moet hebben, staat in de Regeling voertuigen.