Met hoeveel alcohol mag ik deelnemen aan het verkeer?
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Toegestaan alcoholpromillage ervaren bestuurder
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed als u een ervaren bestuurder bent. U bent een ervaren bestuurder als u meer dan 5 jaar in bezit bent van uw rijbewijs. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,8 promille? Dan kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) u een educatieve maatregel opleggen.
Toegestaan alcoholpromillage beginnend bestuurder
Als u uw rijbewijs haalt, bent u een beginnend bestuurder. Als uw autorijbewijs uw eerste rijbewijs is, bent u 5 jaar beginnend bestuurder. En gelden er strengere regels. Dan mag u niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in uw bloed. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,5 promille? Dan kan het CBR u een educatieve maatregel opleggen.
Controle alcoholgebruik via ademtest of blaastest
Een ademtest of blaastest laat zien of u meer heeft gedronken dan toegestaan. De politie doet deze test bij staandehoudingen of na een ongeval. De uitslag bepaalt of u mee moet naar het politiebureau voor een bloedonderzoek. Met speciale apparatuur meet de politie dan hoeveel alcohol u precies heeft gedronken.
Boete of straf voor rijden onder invloed van alcohol
Het Openbaar Ministerie kan u een boete en/of gevangenisstraf geven als u rijdt onder invloed van alcohol. Daarnaast meldt de politie u bij het CBR voor het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel. Lees meer over boetes en regels rondom alcohol in het verkeer.
Rijbewijs ingevorderd
U raakt uw rijbewijs kwijt bij 2 veroordelingen binnen 5 jaar voor rijden onder invloed van alcohol. Bij de tweede veroordeling moet dan u minimaal een alcoholpromillage van 1,3 promille hebben.