Welke regels gelden voor mijn elektrische fiets (e-bike, elektrische bakfiets en fatbike)?

Voor een elektrische fiets gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. U hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben. Een elektrische fiets mag trapondersteuning hebben tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Ook een fatbike is een elektrische fiets.

Let op! Opvoersetjes op elektrische fietsen worden verboden.

Regels voor een elektrische fiets (e-bike, elektrische bakfiets en fatbike)

Voor het gebruik van een elektrische fiets gelden dezelfde regels als voor gebruik van een gewone fiets. Een fatbike en een elektrische bakfiets zijn elektrische fietsen.

Kenmerken van een fatbike

Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden. Er zijn ook fatbikes met andere kenmerken.

Fatbike met kenmerken van een elektrische fiets

Heeft de fatbike de kenmerken van een elektrische fiets? Heeft de fatbike trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur? En heeft de elektromotor van de fatbike een vermogen van maximaal 250 watt? Dan gelden de regels voor een elektrische fiets.

Fatbike met andere kenmerken dan een elektrische fiets

Heeft de fatbike niet de kenmerken van een elektrische fiets? Heeft de fatbike bijvoorbeeld een gashendel zodat u niet altijd hoeft te trappen? Of kan u met trapondersteuning harder dan 25 kilometer per uur? Dan moet de fatbike zijn gekeurd als bijvoorbeeld bromfiets, snorfiets of speedpedelec. Dat zijn motorrijtuigen met 2 wielen. Er gelden dan andere regels voor de gebruiker. De regels voor een bromfiets (ook speedpedelec) zijn niet gelijk aan de regels voor een snorfiets.

Voldoet de fatbike niet aan de regels? Dan mag u deze niet op de openbare weg gebruiken. Laat u goed informeren door de verkoper van de fatbike.

Niet verzekerd met een opgevoerde fatbike

De veiligheid in het verkeer is het belangrijkst. Als u op een fatbike rijdt die niet aan de regels voldoet, bent u niet verzekerd. Krijgt u een ongeluk? Dan moet u schade aan de fatbike of ziektekosten zelf betalen. Ook de schade die u toebrengt aan een andere partij kan dan voor eigen rekening komen.

Boetes voor opgevoerde elektrische fiets (fatbike, e-bike en e-bakfiets)

Een opgevoerde elektrische fiets mag niet rijden op de openbare weg. De politie kan hier een boete voor geven. Het is geen elektrische fiets meer als de snelheidsbegrenzer is aangepast of verwijderd. Of als er een gashendel opzit met motorondersteuning boven de 6 kilometer per uur. De fiets is dan wettelijk een speedpedelec, brom- of snorfiets.

Is uw fiets met gashendel of opgevoerde fiets niet geregistreerd als speedpedelec, brom- of snorfiets? Dan kan de politie hier een boete (bekeuring) voor geven van € 290. Na meerdere overtredingen mag de politie de elektrische fiets ook in beslag nemen en vernietigen.

Controle op verkoop motorrijtuigen met 2 wielen

Voor fatbikes die niet de kenmerken hebben van een elektrische fiets, gelden de regels voor motorrijtuigen met 2 wielen. Dat geldt voor de gebruiker, maar óók voor de verkoper.

Op het moment dat motorrijtuigen met 2 wielen te koop staan, moeten deze aan eisen voldoen. Welke eisen gelden hangt af van de technische kenmerken en het doel van het voertuig. Fabrikanten moeten zorgen dat motorrijtuigen met 2 wielen voldoen aan de EU Verordening 168/2013. Anders mogen ze niet worden verkocht. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert Nederlandse verkopers van motorrijtuigen met 2 wielen. Verkopers die niet aan de eisen voldoen, kunnen een boete krijgen.

Elektrische fiets of speedpedelec

Het belangrijkste verschil tussen de elektrische fiets en de speedpedelec is dat een speedpedelec wettelijk een bromfiets is. Voor speedpedelecs gelden andere regels dan voor elektrische fietsen. Bijvoorbeeld dat een helm dragen verplicht is.

De speedpedelec gaat sneller en biedt trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. Ook het motorvermogen verschilt. De elektrische fiets heeft een motorvermogen tot maximaal 250 watt. Het motorvermogen van de speedpedelec is maximaal 4.000 watt.