Wat moet ik weten als ik vuurwerk koop?

U kunt op 3 werkdagen vuurwerk kopen. De koopdagen in 2018 waren 28, 29 en 31 december. Afhankelijk van het soort vuurwerk moet u minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om het te kunnen kopen. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn.

Vuurwerk kopen bij legale vuurwerkwinkel

U mag alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. U kunt een legale vuurwerkwinkel herkennen aan een bordje met de tekst: 'Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden'.

Herkennen van consumentenvuurwerk

Consumentenvuurwerk moet de aanduiding ‘Geschikt voor particulier gebruik’ hebben. Ook moet het vuurwerk een vermelding of afbeelding hebben van de effecten. Zo weet u wat u kunt verwachten bij het afsteken van vuurwerk.

Maatregelen kabinet voor veilige jaarwisseling

Naar aanleiding van het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt het kabinet met een aantal maatregelen. Vanaf de jaarwisseling 2018-2019 stelt het kabinet extra eisen aan de verkoop en het afsteken van vuurpijlen. Het afschieten van vuurpijlen wordt hierdoor veiliger met minder letsel als gevolg. De Inspectie voor de Leefomgeving gaat vuurwerk, voordat het te koop is, intensief en nog gerichter testen. Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 wordt het voor verkopers van consumentenvuurwerk verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven.

Minimumleeftijd voor kopen van vuurwerk

U moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn om het vuurwerk te kopen. Dit hangt af van in welke van de 3 categorieën het vuurwerk valt. De 3 categorieën hebben elk hun eigen kenmerken voor gebruik, gevaar en geluid.

Tabel: soorten vuurwerk
Categorie Leeftijd Soort vuurwerk Gebruik: waar mag u het afsteken?  Gevaar Geluid
F1

Vanaf 12 jaar

Kindervuurwerk, zoals sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers

Mag afgestoken worden in een besloten ruimte. Ook in huis

Weinig gevaar Bijna geen geluid
F2

Vanaf 16 jaar

Klein vuurwerk

Mag afgestoken worden buitenshuis in een afgebakende plaats Weinig gevaar Laag geluidsniveau
F3

Vanaf 18 jaar

Groot vuurwerk

Mag alleen afgestoken worden buitenshuis in een grote open ruimte

Middelmatig gevaar Geluidsniveau niet schadelijk voor uw gezondheid

Hoeveel vuurwerk kopen en bewaren

U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.