Wat moet ik weten als ik vuurwerk koop?

U kunt op 3 werkdagen vuurwerk kopen. De koopdagen in 2019 zijn zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Afhankelijk van het soort vuurwerk moet u minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om het te kunnen kopen. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn.

Vuurwerk kopen bij legale vuurwerkwinkel

U mag als consument alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. U kunt een legale vuurwerkwinkel herkennen aan een bordje met de tekst: 'Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden'.

Vuurwerk uit het buitenland

U mag vuurwerk alleen naar Nederland brengen tijdens de toegestane verkoopdagen. U mag alleen goedgekeurd vuurwerk uit het buitenland kopen. 

Online vuurwerk kopen

Als u vuurwerk koopt via (buitenlandse) webshops, let dan op dat u dit altijd ophaalt bij een legaal verkooppunt. Let er ook op dat het gaat om legaal vuurwerk. De Inspectie voor Leefbaarheid en Transport houdt toezicht op bezit en handel van illegaal vuurwerk.

Herkennen van consumentenvuurwerk

Consumentenvuurwerk moet de beschrijving ‘Geschikt voor particulier gebruik’ hebben. Ook moet het vuurwerk een vermelding of afbeelding hebben van de effecten. Zo weet u wat u kunt verwachten bij het afsteken van vuurwerk. 

Steekt u illegaal vuurwerk af? Dan kunt u een boete krijgen en zijn er mogelijk gevolgen voor uw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Vuurwerketiket consumentenvuurwerk

Maatregelen kabinet voor veilige jaarwisseling

Het is verplicht om een lanceerstandaard te gebruiken bij het afsteken van vuurpijlen. Dit geldt vanaf de jaarwisseling 2018-2019. Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 is het verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Ook moet instructie gegeven worden door de verkoper hoe u het vuurwerk veilig afsteekt.  Het kabinet kiest voor deze maatregelen naar aanleiding van het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Minimumleeftijd voor kopen van vuurwerk

U moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn om het vuurwerk te kopen. Dit hangt af van in welke van de 3 categorieën het vuurwerk valt. De 3 categorieën hebben elk hun eigen kenmerken voor gebruik, gevaar en geluid.

Tabel: soorten vuurwerk
Categorie Leeftijd Soort vuurwerk Gebruik: waar mag u het afsteken? 
F1: Weinig gevaar en bijna geen geluid

Vanaf 12 jaar

Kindervuurwerk zoals sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers

Mag afgestoken worden in een besloten ruimte. Ook in huis

F2: Weinig gevaar en laag geluidsniveau

Vanaf 16 jaar

Consumentenvuurwerk zoals vuurpijlen, cakeboxen, knalvuurwerk astronautjes

Moet buitenshuis afgestoken worden. Minimale afstand voor afsteker en omstander is 8 meter
F3: Deze categorie is vanaf jaarwisseling 2020-2021 verboden

Vanaf 18 jaar

Groot vuurwerk zoals Chinese rollen en grote single shots

Mag alleen afgestoken worden buitenshuis met minimale afstand van 15-25 meter

Hoeveel vuurwerk kopen en bewaren

U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.