Woning verhuren aan toeristen

Iedereen moet zijn huis kunnen verhuren aan toeristen. Maar de verhuur mag geen overlast bezorgen en niet ten koste gaan van woningzoekenden. Door uw woning te verhuren aan toeristen is deze namelijk niet meer beschikbaar voor woningzoekenden. Ook als u de woning maar heel kort verhuurt.

Nieuwe regels voor vakantieverhuur

Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor vakantieverhuur (verhuur aan toeristen). Deze staan in de Wet nieuwe toeristische verhuur van woonruimte. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om vakantieverhuur te handhaven. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze gebruik maken van deze wet. 

Verschillende regels gemeenten bij verhuur toeristen

Het is per gemeente verschillend wat de mogelijkheden voor toeristisch verhuur zijn. In sommige gemeenten hoeft u zich alleen te registreren en dit nummer bij de advertentie vermelden. In andere gemeenten moet u daarnaast ook een vergunning aanvragen. Ook kan het zijn dat u alleen in bepaalde periodes van het jaar uw huis mag verhuren aan toeristen. Of de gemeente heeft een maximum aantal nachten vastgesteld dat u uw huis mag verhuren. Vraag dit na bij uw gemeente voordat u uw huis verhuurt om misverstanden te voorkomen.