Woning verhuren aan toeristen

Iedereen moet zijn huis kunnen verhuren aan toeristen. Maar de verhuur mag geen overlast bezorgen en niet ten koste gaan van woningzoekenden. Door uw woning te verhuren aan toeristen is deze namelijk niet meer beschikbaar voor woningzoekenden. Ook als u de woning maar heel kort verhuurt.

Handhaving vakantieverhuur door gemeenten

Sinds januari 2021 hebben gemeenten meer mogelijkheden om vakantieverhuur te handhaven. De Wet nieuwe toeristische verhuur van woonruimte regelt bijvoorbeeld dat gemeenten:

  • verhuurders kunnen verplichten een registratienummer aan te vragen, waardoor gemeenten weten welke woningen aan toeristen verhuurd worden;
  • mogen bepalen dat er een maximaal aantal nachten per jaar toeristisch verhuurd mag worden. Een meldplicht per overnachting is hierbij ook een optie. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze gebruik maken van deze wet. 

Verschillende regels gemeenten bij verhuur toeristen

Het is per gemeente verschillend wat de mogelijkheden voor toeristisch verhuur zijn. In sommige gemeenten hoeft u zich alleen te registreren en dit nummer bij de advertentie vermelden. In andere gemeenten moet u daarnaast ook een vergunning aanvragen. Ook kan het zijn dat u alleen in bepaalde periodes van het jaar uw huis mag verhuren aan toeristen. Of de gemeente heeft een maximum aantal nachten vastgesteld dat u uw huis mag verhuren. Vraag dit na bij uw gemeente voordat u uw huis verhuurt om misverstanden te voorkomen.