Wat moet ik regelen als ik wil starten als zzp’er?

Als zelfstandige zonder personeel (zzp) kunt u vrij makkelijk uw onderneming starten. U moet wel een aantal zaken regelen. Zo moet u uw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een rechtsvorm kiezen. Zzp’ers worden ook vaak freelancers genoemd.

Stappenplan voor startende ondernemers

Wilt u weten aan welke verplichtingen u moet voldoen om een eigen bedrijf te kunnen starten? Op het Ondernemersplein vindt u het stappenplan bedrijf starten.

Huisvesting bedrijf zzp

Als startende zzp’er moet u nadenken over de huisvesting van uw bedrijf.  U kunt bedrijfsruimte huren of kopen. Soms kunt u uw bedrijf ook aan huis vestigen.

Werken aan huis en bestemmingsplan

Wilt u een bedrijf aan huis beginnen? Dan moet u eerst nagaan of dit past in het bestemmingsplan van de gemeente. Ook moet u in de meeste gevallen doorgeven aan de gemeente dat u vanuit huis werkt. Soms heeft u een milieuvergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer u een autoleasebedrijf of tandheelkundig laboratorium begint. In dat geval moet u uw bedrijfsactiviteiten melden aan de gemeente.
De keuze voor een bedrijf aan huis kan gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en btw. Bijvoorbeeld wanneer u de woning splitst in een bedrijfsgedeelte en een woongedeelte.

Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Het Ondernemersplein biedt een overzicht van subsidies en fiscale regelingen voor ondernemers.