Wanneer moet ik griffierecht betalen?

Als u een procedure bij de rechter start, moet u griffierechten betalen. U betaalt dit alleen bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken. U betaalt geen griffierecht bij strafzaken.

Betalen aan de griffie

Griffierecht heet zo omdat u dit bedrag moet betalen aan de griffie (het secretariaat) van de rechtbank. U moet dit aan het begin van de procedure betalen. Als u niet op tijd betaalt, wordt uw zaak mogelijk niet in behandeling genomen. Als u een advocaat heeft, kan deze het griffierecht voorschieten.

Griffierecht bij civiel recht

Bij een civiele rechtszaak staan burgers of organisaties tegenover elkaar. Wordt een civiele rechtszaak gevoerd bij de kantonrechter, dan betaalt alleen de eiser griffierecht. De eiser is degene die naar de rechter stapt. Bij de rechtbank en hogere instanties betaalt ook degene die wordt aangeklaagd (de gedaagde) griffierecht.

Griffierecht bij bestuursrecht

Bij een bestuursrechtelijke zaak staan burgers of organisaties tegenover de overheid. Als u een procedure begint bij de bestuursrechter, moet u griffierecht betalen. Wint u de zaak, dan krijgt u uw geld meestal terug.

Geen griffierecht bij strafrecht

Wordt u verdacht van een strafbaar feit en moet u voor de rechter verschijnen? Dan hoeft u geen griffierecht te betalen. In het strafrecht bestaat geen griffierecht.