Moet een zorgverzekeraar mij accepteren voor een zorgverzekering?

Een zorgverzekeraar is wettelijk verplicht u te accepteren voor de basisverzekering, wat uw leeftijd of gezondheidssituatie ook is. De verzekeraar mag u wel weigeren voor een aanvullende verzekering. Maar in de praktijk komt dit bijna niet voor.

Basisverzekering: acceptatieplicht

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht u te accepteren voor de basisverzekering. Deze verzekering dekt de basiszorg van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek.

Een verzekeraar mag dus ouderen of zieken niet weigeren en ook niet om een hogere premie vragen.

Aanvullende verzekering: geen acceptatieplicht

U kunt uw verplichte basisverzekering uitbreiden met een vrijwillige aanvullende verzekering. Een zorgverzekeraar bepaalt zelf welke aanvullende verzekeringen hij aanbiedt en welke voorwaarden daarvoor gelden. Hij mag u ook weigeren voor de aanvullende verzekering, maar in de praktijk komt dit bijna niet voor.

Een zorgverzekeraar kan wel een wachttijd voor de aanvullende verzekering hanteren. Dan bent u al wel verzekerd, maar krijgt u bepaalde kosten (nog) niet vergoed. U krijgt bijvoorbeeld een nieuwe kroon uit de tandartsverzekering pas na 6 maanden vergoed en niet meteen op de 1e dag van uw verzekering. Informeer naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar.

U mag een aanvullende verzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan die van uw basispakket. Meer weten over het afsluiten van een zorgverzekering?

Video over acceptatie voor aanvullende verzekering

In deze video vertelt Karim over zijn overstap naar een andere zorgverzekeraar. Voor zijn basisverzekering én zijn aanvullende verzekering.

Ik wilde vorig jaar al overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar ik durfde niet.
Ik ga namelijk vaak naar de dokter en was bang dat een andere zorgverzekeraar mij niet zou accepteren voor een aanvullende verzekering.
Gelukkig was het helemaal niet nodig om hier bang voor te zijn.
Het gebeurt namelijk weinig dat zorgverzekeraars mensen weigeren voor een aanvullende verzekering.
Dus heb ik de stap gezet en een nieuwe verzekering afgesloten bij een andere verzekeraar, mét een aanvullende verzekering.

Denk jij zelf ook weleens aan overstappen? Sluit eerst een nieuwe verzekering af voordat je de oude verzekering opzegt.
Kijk waar je op moet letten op ikregelmijnzorggoed.nl