Wordt vitamine D vergoed door mijn zorgverzekering?

Per 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed door uw zorgverzekering. U kunt vitamine D voor een laag bedrag zelf kopen bij de apotheek, supermarkt of drogist.

Middelen met vitamine D niet meer vergoed

U moet middelen met vitamine D vanaf 1 januari 2023 zelf betalen. Dit geldt voor middelen met: 

  • alle doseringen vitamine D (colecalciferol);
  • een combinatie van vitamine D en calcium;
  • een combinatie van vitamine D en alendroninezuur;
  • calcifediol (Hidroferol®).

Vitamine D-gebruik blijft belangrijk

Als u vitamine D gebruikt, is het belangrijk om dit te blijven doen. Vitamine D zorgt onder meer voor sterke botten, tanden en spieren. Veel mensen maken zelf genoeg vitamine D in hun lichaam aan door de zon. Dit geldt vaak niet voor mensen:

  • die ouder dan 50 jaar zijn;
  • die zwanger zijn;
  • die een donkere huid hebben;
  • die niet veel buiten komen.

Ook kinderen onder de 4 jaar maken vaak nog niet genoeg vitamine D aan. Uw arts of apotheker kan u adviseren over de juiste hoeveelheid vitamine D die u moet gebruiken.

Vitamine D niet noodzakelijk om te verzekeren

Op advies van Zorginstituut Nederland is besloten dat vitamine D niet meer vergoed wordt via de zorgverzekering. Volgens het Zorginstituut is vitamine D niet noodzakelijk om te verzekeren vanwege de relatief lage kosten. En omdat het makkelijk aan te schaffen is. Daarom hoort het niet in de basisverzekering thuis. 

Als vitamine D uit het basispakket vergoed blijft, is de samenleving per persoon 10 keer duurder uit. Door vitamine D uit het basispakket te halen, kan er € 129 miljoen per jaar worden besteed aan zorg die wél noodzakelijk is om te verzekeren.

Vitamine D verkrijgbaar bij apotheek of drogist

U kunt vitamine D op veel plekken krijgen. Onder meer bij de apotheek, de drogist en in de supermarkt. Dit kost gemiddeld tussen de € 7 en € 8 per jaar. De vitamine D die u koopt op deze plekken kan er anders uitzien dan u gewend bent. De sterkte staat aangegeven in Internationale Eenheden (IE of IU) of in microgram (mcg of μg). 1 microgram is gelijk aan 40 Internationale Eenheden.