De beste zorg voor baby’s voor en na de geboorte
Soms heeft een kind geen goede start bij de geboorte. Geen goede start wil zeggen: het kind wordt te vroeg geboren, heeft een te laag geboortegewicht of allebei. Het blijkt dat deze kinderen zich lichamelijk, geestelijk en sociaal minder goed ontwikkelen. De overheid wil (aanstaande) kwetsbare ouders helpen zodat hun kinderen zo gezond mogelijk hun leven starten. De eerste 1000 dagen van het kind zijn hierbij van doorslaggevend belang. Het actieprogramma Kansrijke Start richt zich op de zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen in deze periode.
De overheid heeft het actieprogramma Kansrijke Start opgesteld na advies van de Gezondheidsraad en de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
Oorzaken en gevolgen van een slechte start voor kinderen
Baby’s die in achterstandswijken worden geboren, lopen een groter risico op aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte en te laag geboortegewicht. Deze kinderen krijgen later vaker groei- en psychische problemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Ook komen zij veel vaker in aanraking met jeugdhulp. Stress bij de ouders speelt daarbij een belangrijke rol. De oorzaak van stress zijn bijvoorbeeld huiselijk geweld, verslaving en schulden.
Deze problemen maken een gezin kwetsbaar. De juiste hulp tijdens de eerste 1000 dagen van een kind kan voorkomen dat zij later gezondheidsproblemen krijgen. Of zelfs uit huis worden geplaatst. In het programma Kansrijke Start staan maatregelen waarmee het kabinet dit wil bereiken.
Hulp aan kwetsbare gezinnen via programma Kansrijke Start
Kwestbare gezinnen kunnen voor, tijdens en na de zwangerschap hulp krijgen:
Voor de zwangerschap: kwetsbare ouders met een kinderwens ondersteunen
Bijvoorbeeld door professionals uit de jeugdgezondheidszorg met kwetsbare ouders te laten praten over hun eventuele kinderwens.
Tijdens de zwangerschap: sneller hulp bieden aan kwetsbare gezinnen
Een arts kan bijvoorbeeld het wijkteam of de jeugdgezondheidszorg informeren dat een patiënt zwanger is. Verder kan een zorgverlener uit de jeugdgezondheidszorg een zwangere thuis bezoeken.
Na de geboorte: eerder de juiste hulp geven bij de opvoeding
Bijvoorbeeld door meer huisbezoeken en groepsgesprekken. Voor zeer jonge ouders is er vaak ook praktische hulp nodig bij wonen, werk en opleiding.
Samenwerking tussen zorg en sociaal domein
In het programma Kansrijke Start staat de samenwerking centraal tussen:
- gemeenten;
- zorgverleners, zoals huisartsen, verloskundigen , gynaecologen, kraamzorg en wijkteams;
- zorgverzekeraars;
- kennisinstituten zoals ZonMw en TNO.
Gemeenten stimuleren de samenwerking tussen de organisaties die een rol spelen bij een geboorte. Deze zogeheten locale coalities bepalen samen een aanpak over de zorg rond de eerste 1000 dagen. Deze afspraken zorgen ervoor dat kwetsbare gezinnen effectief ondersteund worden, waardoor meer kinderen een kansrijke start krijgen.
Lees meer over het programma op www.kansrijkestartnl.nl
Documenten
-
Actieprogramma Kansrijke Start
Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 ...
-
Kansrijke Start: 1e voortgangsrapportage juni 2019
Juist omdat de ontwikkeling van een kind in de eerste 1.000 dagen razendsnel gaat, is het van fundamenteel belang dat deze goed ...
-
Kansrijke Start: 3e voortgangsrapportage juli 2020
Deze voortgangsrapportage van het actieprogramma Kansrijke Start beschrijft de uitkomsten van de kwalitatieve monitor van het ...
-
Kansrijke Start: 5e voortgangsrapportage februari 2022
In deze 5e voortgangsrapportage worden de resultaten van de 3e jaarlijkse landelijke monitor gepresenteerd en wordt de stand van ...
-
Monitor Kansrijke Start 2021
Actieprogramma Kansrijke Start: ieder kind verdient de best mogelijke start. Het RIVM volgt de voortgang van het actieprogramma ...