Welke testen kan ik laten doen rond de zwangerschap?
Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik). Deze testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft. Dan kan de arts zo snel mogelijk een behandeling starten of andere hulp bieden.
Onderzoek voor de geboorte
Tijdens de zwangerschap kunt u deze testen laten doen. U beslist zelf of u deze testen laat uitvoeren.
- bloedonderzoek vóór de 13e zwangerschapsweek. Uw bloed wordt onderzocht op infectieziekten en antistoffen tegen bloedgroepen (erytrocytenimmunisatie) (PSIE). Dit onderzoek is gratis;
- de NIPT. Dit is een screening op down-, edwards- en patausyndroom. De NIPT moet u deels zelf betalen;
- 13-wekenecho. De 13-wekenecho is (ook) een onderzoek naar aanwezigheid van lichamelijke afwijkingen bij uw kind. In het kader van wetenschappelijk onderzoek kunt u kosteloos deelnemen aan de 13-wekenecho;
- 20-wekenecho. Dit is een onderzoek naar de aanwezigheid van lichamelijke afwijkingen. De 20-wekenecho wordt meestal vergoed door de zorgverzekering.
Informatie over deze testen krijgt u van uw verloskundige of gynaecoloog.
Screening na de geboorte
Net na de geboorte krijgt de baby een hielprik en wordt het gehoor getest. Het hielprikbloed wordt getest op ernstige, maar behandelbare aandoeningen. Met de gehoorscreening wordt bepaald of het kind voldoende kan horen voor een normale ontwikkeling van de spraak en de taal.
Informatie over deze testen krijgt u van uw verloskundige of gynaecoloog.