12 juni Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Inleidend statement persconferentie na ministerraad 12 juni 2020

Minister-president Rutte:

Ja goedemiddag, een kort statement van mijn kant. Eigenlijk wil ik alleen maar zeggen dat iedereen denk vreselijk blij is, althans ik ben dat zelf ook, dat je weer naar een terras kan, naar het café, dat we ook weer onder allerlei ingewikkelde voorwaarden naar het theater kunnen en ik denk dat iedereen heel erg uitkijkt naar wat er dan in een volgende reeks verruimingen misschien mogelijk is, per 1 juli, en wat ik hier toch nog een keer wil zeggen, ook weer gebruikmakend van dit moment, is dat we met zijn allen ook in de hand hebben of we op 1 juli die verdere verruimingen kunnen doen door ons te houden aan de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben en ik ga ze toch nog een keer noemen, namelijk: thuisblijven bij klachten, op straat de 1,5 meter, drukte vermijden, je handen stuk wassen, in je elleboog niezen en gebruik van maken papieren zakdoekjes en zeker ook, heel belangrijk, bij klachten... bij klachten thuisblijven, dat is eigenlijk de allerbelangrijkste, en als je ook benauwdheid ontwikkelt of koorts dan blijft het hele gezin thuis. Als we dat allemaal doen en we houden ons op het terras en in het theater en waar nu ook de verruimingen zijn aan de afspraken dan is de kans het grootst dat op 1 juli kan wat we op 1 juli op de routekaart hebben staan, maar het is geen gegeven. Het kan ook zijn dat de cijfers verslechteren en dat we tot de conclusie moeten komen dat het niet kan. Dus echt mijn oproep is aan mezelf, aan jullie, aan iedereen die kijkt: houdt je aan de regels dan is de kans het grootst dat die verruiming kan. En volgens mij snakt iedereen ook weer naar die verdere verruiming van onze samenleving. Een nieuw normaal met 1,5 meter afstand. Helaas voorlopig zolang er geen vaccin is, maar ik denk dat iedereen wel snakt naar die verdere mogelijkheden het leven weer enigszins normaal op te pakken.

Dan tot slot nog het tweede punt: volgende week vrijdag staat hier Hugo de Jonge omdat dan de Europese Raad plaatsvindt in een videoformat weer, dat zal een soort eerste bespreking zijn van het voorstel van de Europese Commissie om te kijken hoe we elkaar in Europa kunnen helpen, ook in financieel-economische gezien door deze crisis heen en zoals bekend zit Nederland in de commissievoorstellen een aantal aanknopingspunten op onze standpunten, maar ook een heel aantal verschillen. Dit zal echt nog wel een hele lange discussie worden. Ik had deze week overleg in het zogenaamde Washington-format, dat is met Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje, commissie en raad, het Frugal-format, dus met de Denen, Oostenrijkers en Zweden, in het Benelux-format, dus met Luxemburg en België en nog eindeloos telefoongesprekken en dit gaat echt nog wel lang duren denk ik omdat er in Europa heel veel verschillende opvattingen zijn en ook over de voorstellen serieuze zorgen leven bij heel veel lidstaten Dus volgende week vrijdag, ik niet, maar Hugo de Jonge en dan dus de eerste bespreking in de Europese Raad van de voorstellen van het Europese herstelprogramma.