14 augustus Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Minister-president  Rutte:
Ja, om te beginnen is vandaag de actiedag Beiroet. Het is nu tien dagen geleden dat Beiroet werd getroffen door de enorme explosie met verwoestende gevolgen. Het was alsof je naar filmbeelden keek, maar helaas was het de werkelijkheid. Met een enorme vuurbal boven Beiroet. De drukgolf, de vele duizenden gewonden. Meer dan honderd doden. En honderdduizenden mensen dakloos in een land dat het toch al buitengewoon zwaar heeft. Vandaag door de samenwerkende hulporganisaties de nationale actiedag. En die draait om hulp aan de inwoners van Beiroet. En die steun, die steun is hard nodig. Uiteraard, het kabinet namens Nederland als geheel draagt bij. Drie miljoen euro aan de noodhulp. Eén miljoen euro via het Rode Kruis. We kijken met het Ministerie van Buitenlandse zaken, kijkt nu hoe we ook vanuit Rotterdam kunnen helpen, om te zien hoe we kunnen helpen bij het herstel van de haven van Beiroet en wat we verder kunnen doen. Maar nogmaals, niet alleen het kabinet namens Nederland, wij allemaal kunnen en hopelijk dragen bij. Vanavond is er een speciale uitzending van Op1, waar ook Sigrid Kaag aanwezig is in het kader van deze actiedag.
 
Dan hebben wij vandaag ook gesproken over de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dat is nog steeds – ik heb het vorige week ook gezegd – aan een gevaarlijke opmars bezig. We zien het vooral in de grote steden. In een te hoog tempo. Het gaat daar niet de goede kant op. Niemand wil een tweede lockdown. Dus die moeten we ook zien te voorkomen met elkaar. En dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ja, natuurlijk van bestuurders door het nemen van maatregelen. Het kabinet daarbij voorop. Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de samenleving als geheel. Wij kunnen dit met zijn allen bevorderen dat we het virus een halt toeroepen en de opmars tegenhouden. En het belangrijkste daarbij blijft dat we de discipline handhaven. Dat geldt voor jongeren. Dat geldt voor mensen die wat ouder zijn. Dat geldt voor ouderen. Dat geldt voor iedereen. De basisregels waaronder de anderhalve meter, het laten testen bij klachten, meewerken aan het bron-en contactonderzoek en als je dan opduikt in dat bron-en contactonderzoek, dat je in contact bent geweest met iemand die het heeft dan ook de quarantaine-instructies goed opvolgen. Want als we dat niet doen dan dreigen we de winst die we de afgelopen maanden hebben gewonnen, die dreigen we te verspelen. En dat heeft allerlei gevolgen. Uiteraard voor de samenleving als geheel, maar ook voor de economie et cetera, et cetera. Dus dat moeten we echt voorkomen. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ons allemaal. 
 
Tot slot hebben we vandaag ook gesproken natuurlijk over de economische gevolgen van corona. We zien dat nu terug in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van vandaag. De economische gevolgen zijn werkelijk. Een ongekende krimp historisch in negatieve zin. In negatieve zin een historische krimp van 8,5% ten opzichte van het kwartaal ervoor. De werkloosheid is gestegen. En we hebben wat dat betreft denk ik ook terecht met zijn allen besloten, de politiek, maar ook als samenleving denk ik dat het noodzakelijk was om de noodpakketten klaar te zetten. Die zijn klaar gezet in maart, april. Inmiddels het tweede noodpakket om zoveel mogelijk ook de bedrijven de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe situatie en daarmee zoveel mogelijk banen en bedrijvigheid te behouden. Maar niettemin, als je kijkt naar die werkloosheidscijfers, naar dat baanverlies vooral vandaag de cijfers, maar ook de cijfers over de economische krimp, dan zijn die echt aanzienlijk. Dat betekent dat we natuurlijk ook met spanning uitkijken naar waar het Centraal Planbureau mee komt. Want die komt met de traditionele concept MEF. Die zal een beeld geven over de, over de vooruitzichten. Het CBS kijkt terug, het CPB kijkt vooruit. Wat zijn de vooruitzichten. Op basis daarvan zullen dan in de ongeveer tien dagen, twaalf dagen na maandag, de besluiten plaatsvinden in het kabinet. De laatste hand worden gelegd aan de besluitvorming over de Rijksbegroting voor het volgend jaar. Die gaat dan naar de Raad van State. Dus daar gaan we aan werken in alle begrotingsraden. Dat is dan ja de laatste begroting in principe van dit kabinet. Afhankelijk natuurlijk van hoe lang de formatie duurt van een volgend kabinet na de verkiezing in maart. Maar in principe zou dit de laatste begroting kunnen zijn van in ieder geval van dit missionaire kabinet. Want zou die formatie heel lang duren dan is er in ieder geval een demissionair kabinet dat die volgende begroting maakt. Dus dat is echt belangrijk dat die goed is. Waarbij we uiteraard ook goed kijken hoe we in die volgende fase nu zo goed mogelijk om kunnen gaan met de economische gevolgen die corona – dat is vandaag weer heel zichtbaar geworden – duidelijk heeft op onze economie. En daarmee ook gewoon op heel veel mensen. Dan zit je natuurlijk achter die cijfers zitten bedrijven. Bij die bedrijven werken mensen. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op heel veel mensen in onze samenleving.