22 april Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Met onder meer aandacht voor het overlijden van Jan Rot, de situatie in Oekraïne en de plannen van het kabinet om Nederland onafhankelijk te maken van Russische kolen, olie en gas. De video toont de inleidende verklaring. 

Inleidend statement persconferentie na ministerraad 22 april 2022

Minister-president Rutte:

Ja, allereerst kwam natuurlijk het trieste nieuws binnen van het overlijden van Jan Rot, 64 geworden. Die... dat nieuws is nu een uurtje oud. Al een hele tijd ziek. Een musicus, muzikant, enorm veelzijdig. Ook betrokken bij klassieke muziek, een tijdje Radio 4 gepresenteerd. En ook bekend, denk ik, vanwege zijn vertalingen, zijn bewerkingen van Das Lied von der Erde, en de Kindertotenlieder van Mahler. Maar uiteraard ook voor zoveel andere dingen. Met de Matthäus-Passion bezig geweest en uiteraard zoveel andere muzikale stromingen en stijlen. Dus onze gedachten zijn uiteraard bij vrienden, familie, nabestaanden. En we hebben natuurlijk al heel lang gezien dat hij ernstig ziek was. Maar het is toch heelt triest nieuws.

Vandaag in de ministerraad gesproken, vanzelfsprekend ook weer, over de situatie in Oekraïne. De gruwelijke beelden, die gaan maar door. Dag in en dag uit. Onmenselijke behandeling van onschuldige burgers in plaatsen als Boetsja, Marioepol, maar ook Kramatorsk zijn inmiddels bekende, helaas bekende begrippen geworden. En die beelden gaan door merg en been. En die sterken ons allemaal in de overtuiging dat Russische agressie gestopt moet worden. De oorlog is een nieuwe fase ingegaan nu Rusland is gestart met een groot offensief in Donbas. Het Oekraïense leger verzet zich manmoedig, heldhaftig, tegen de Russen. Zij kunnen rekenen op onze steun. We staan, als Nederland maar ook in EU-verband en NAVO-verband, als één achter Zelenski, de president van Oekraïne, en achter het Oekraïense volk en we steunen hen financieel, militair, diplomatiek en ook humanitaire. Deze week besloten om ook zwaarder materieel te gaan leveren, afgelopen dinsdag dat besluit genomen. We kijken ook naar, samen met onze partners, om dat verder vorm te geven. De Duitsers verwachten dat wij, onder anderen, nu werken aan die panzerwagens leveren, En we zijn ook in gesprek met bondgenoten om ook nog verder zwaar materieel te kunnen leveren aan Oekraïne. En daarmee zetten we een stap, ook om opnieuw te laten zien dat wij hen steunen in de strijd tegen deze agressie. Ik heb, naar verwachting, vanmiddag nog telefoongesprek met president Erdoğan van Turkije, als follow-up van mijn bezoek daar een paar weken geleden. Hij speelt een bijzondere rol in de bemiddeling tussen zowel Kiev als Moskou, is een van de weinigen buiten het Westerse bondgenootschap die dat doet. Anderen zijn Bennett van Israël en Modi van India. Maar bijzonder is wel ook van Turkije dat zij, anders dan sommige anderen, die Russische agressie ook echt veroordeeld hebben.

Vandaag ook ministerraad gesproken over de afhankelijkheid die Europa nog steeds heeft van Russisch gas en Russische olie, en wat kunnen wij doen om die onwenselijke afhankelijkheid, om die te verminderen. En wat we eigenlijk zouden willen bereiken als Nederland, is dat we voor het einde van het jaar onafhankelijk zijn van die Russische kolen, het Russische gas en de Russische olie. En zeker bij het Russische gas is dat echt nog een opgave. We kunnen dat realiseren door hard te werken aan die mix van energiebesparing, verduurzaming, maar het zal ook moeten leiden tot meer import van energie uit andere landen. Daarbij kijken we onder andere naar Liquid Natural Gas, dus LNG. En we moeten maatregelen nemen om te garanderen dat we gasopslagen, dat die voor aankomende winter voldoende gevuld zijn. Dan heb ik vannacht een paar van uw collega’s getroffen nog op het Ministerie van Financiën. Die hebben het volgehouden tot half drie ’s nachts. Daar zijn de gesprekken een eind, over de Voorjaarsnota, maar, zoals ik ook daar gezegd heb, we rondden ze niet af. We hebben wel zich op waar het zou kunnen landen. Maar het is niet klaar, we gaan eerst... Sigrid Kaag, ikzelf, gesprekken voeren met oppositiepartijen die daar belangstelling voor hebben en te kijken welke wensen daar leven. Over het beeld van, maar je hebt die gesprekken ook nodig om echt te achterhalen wat er precies gewenst wordt. En dat gaan wij ook verder in onze plannen verwerken en dan zullen wij opnieuw bij elkaar komen in de samenstelling van gisteren, ik denk zo’n beetje half mei, tweede helft mei, met het doel om voor 1 juni die Voorjaarsnota helemaal af te ronden.

Volgende week staat hier Sigrid Kaag. Ik ben zelf met vakantie, van donderdagochtend tot en met dinsdagochtend, een paar dagen weg. En Sigrid Kaag zal mij hier vervangen, en dus ook de ministerraad dan voorzitten.