30 juni Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Viceminister-president Hoekstra heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Over de oorlog in Oekraïne, het herdenkingsjaar slavernijverleden en over de boerenprotesten rond het Kamerdebat over het landbouwakkoord. De video toont de inleidende verklaring.

Viceminister-president Hoekstra: Vandaag sta ik u hier allen te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad want minister-president Rutte is, zoals u ongetwijfeld weet, is in Brussel voor de Europese Raad met de andere regeringsleiders. Na afloop van de bijeenkomst daar is de minister-president beschikbaar voor een toelichting en een reactie op de vragen van uw Brusselse collega’s over wat er op de Europese Raad besproken is en ook nu nog wordt.

Dan over Rusland en Oekraïne. Vanzelfsprekend hebben wij vandaag in de ministerraad ook weer stil gestaan bij de recente ontwikkelingen in Rusland zelf en ook in Oekraïne. En we zien dat het Oekraïense tegenoffensief op verschillende plekken plaatsvindt. Volgens Oekraïne zijn hierbij ook al diverse dorpen bevrijd van de Russische bezetting. En daarnaast waren we helaas natuurlijk wel weer getuige ook deze week van verschrikkelijke rapportages over de barbaarse manier, ik kan het niet anders zeggen, hoe de Russen zich gedragen in Oekraïne naar militairen maar zeker ook naar de burgerbevolking. Gedurende de hele week werd Oekraïne weer door tientallen raketten bestookt en een dieptepunt was zonder meer de raketaanval op een populair restaurant in Kramatorsk was het volgens mij, met tenminste 12 doden en 60 gewonden. En dat waren stuk voor stuk allemaal burgerslachtoffers. Er zijn daar ook twee Nederlanders bij gewond geraakt en dit soort laffe acties laten opnieuw zien dat Oekraïne deze oorlog niet mag verliezen en dat wij door zullen gaan met het steunen van het land voor zolang als nodig is.

Als tweede, goed om bij stil te staan, de herdenking van het slavernijverleden. Een pijnlijk, en tot voor kort onderbelicht, moment in onze geschiedenis. In het hele Koninkrijk wordt hier aandacht aan besteed, vanmiddag al, maar uiteraard zeker ook morgen. En morgen op 1 juli 2023, is er in het Amsterdamse Oosterpark de Nationale Herdenking, de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden. Daar zal de Koning, in aanwezigheid van onder meer de minister-president maar ook nog andere ministers, een toespraak houden. Die herdenkingsbijeenkomst wordt live uitgezonden op televisie. Ook in de rest van het land van het land vonden en vinden allerlei activiteiten plaats in het kader van het herdenkingsjaar. Bij een groot deel van deze activiteiten zijn ministers en staatssecretarissen aanwezig. Zelf zal ik afreizen naar Paramaribo om daar de herdenking van de afschaffing van de slavernij bij te wonen op uitnodiging van de Surinaamse regering en ik ben vereerd daarbij aanwezig te zullen zijn.

Dan over landbouw, gister een Kamerdebat over het beëindigen van de onderhandelingen die, wat ons betreft, zouden moeten leiden tot het Landbouwakkoord. Rond dat debat waren er, uiteraard, we hebben het ook allemaal gezien, ook weer enkele boerenprotesten. En dat mag, binnen de grenzen van de wet. Je kan het vanzelfsprekend in Nederland hardgrondig eens of oneens zijn met de opvattingen van het kabinet of met de opvattingen van politici. Zo werkt nou eenmaal onze democratie. Maar er zijn ook nummers geopenbaard, telefoonnummers geopenbaard, van landelijke volksvertegenwoordigers, van lokale volksvertegenwoordigster en overigens ook van vrijwilligers. En laat ik dat hier nog een keer heel duidelijk zeggen, dat is intimidatie, dat gaat alle grenzen voorbij. En terecht is dat, ligt nu in de Eerste Kamer, is dat binnenkort ook gewoon strafbaar. Zo gaan wij in een beschaafd land, gaan we in Nederland niet met elkaar om. Schreeuwen, intimideren en bedreigen zijn uiteindelijk tekens van zwakte, niet van kracht. En ik vind ook echt dat als je dat doet, dat je jezelf dan buitenspel zet. Dus laten we het debat alsjeblieft op fatsoenlijke en respectvolle manier met elkaar voeren zoals we dat in Nederland ook in de regel gewend zijn.

Dan tenslotte zou ik u nog erop willen wijzen dat er na afloop van deze persconferentie een bijeenkomst is georganiseerd door minister Micky Adriaansens, zij zal dan een toelichting geven op het kabinetsbesluit van vandaag over de derde ronde van het Nationaal Groeifonds. Dit wat betreft de inleidende woorden van mijn kant.

Informatie voor de pers

Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.

Nieuwsberichten