Minister-president Schoof: Vandaag hebben we in de ministerraad de nieuwe ministers en staatssecretarissen mogen verwelkomen. En mijn waardering is groot dat zij bereid zijn om de komende tijd deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. Er liggen immers nog veel onderwerpen waar stilstand geen optie is, maar waar we echt door willen en moeten. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij de komende tijd, in samenspraak met het parlement, nog stappen kunnen zetten. En ik wens de nieuwe bewindspersonen veel wijsheid toe bij de uitvoering van hun ambt.
Dan de inhoudelijke agenda van de ministerraad. Terrorisme vormt nog altijd een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat en veiligheid. En via het verspreiden van intolerante en gewelddadige boodschappen proberen terroristische groeperingen meer aanhangers voor hun gedachtegoed te krijgen. Het kabinet wil dit een halt toeroepen. Dat willen we doen door het openlijk verheerlijken van terroristisch geweld en het publiek steunen van terroristische organisaties in het vervolg strafbaar te stellen. Vandaag hebben we er ook mee ingestemd het wetsvoorstel dat hierin voorziet in consultatie te laten gaan.
Uit de verkenning blijkt dat in de vlees- schoonmaak- transport- en teeltsector een relatief hoog risico is op het overtreden van arbeidswetten. Daarom heeft de ministerraad besloten een verbod voor te bereiden voor het inzetten van uitzendkrachten in deze sectoren. En met dat verbod kan een volgend kabinet, indien gewenst, direct aan de slag.
Daarnaast hebben we besloten het wetsvoorstel nieuwe regels voor huisvesting van vergunninghouders naar de Raad van State te sturen. Hiermee wil het kabinet een einde maken aan de voorrang voor statushouders bij het toekennen van woningen in de sociale huur. Tegelijkertijd blijven we werken aan maatregelen om te zorgen voor de doorstroom van statushouders, bijvoorbeeld via tijdelijke woonvormen.
Grip op migratie betekent ook dat alle lidstaten de maatregelen op Europees niveau goed uitvoeren. Vandaag stuurt het kabinet daarom het voorstel voor de uitvoerings- en implementatiewet voor het Asiel - en Migratiepact voor advies naar de Raad van State. Hiermee krijgen de Europese afspraken voor de versterking van onze buitengrenzen, efficiëntere procedures en terugkeer ook nationaal hun beslag.
Dan een vooruitblik op volgende week. Grip op migratie is ook een van de onderwerpen op de agenda van de Europese Raad in Brussel volgende week donderdag. Een volle agenda, mag ik wel zeggen, die in het licht staat van onze veiligheid in de breedste zin van het woord. Dat betekent dat we zullen spreken over hoe we Oekraïne kunnen blijven steunen tegen de Russische agressie, maar ook over de zorgwekkende situatie in het Midden-Oosten. In deze roerige internationale context is het duidelijk dat we als EU fors meer moeten doen voor onze eigen veiligheid. En tijdens de Raad zullen we dan ook spreken over hoe we onze EU-defensie kunnen versterken.
De discussie in de Europese Raad zal volgen op de uitkomsten van de NAVO-top in Den Haag, een dag eerder. Een belangrijke en misschien wel historische top, waar we als bondgenoten een grote stap voorwaarts willen zetten voor de afschrikking en verdediging van ons grondgebied. Ik zie ernaar uit om alle NAVO-partners te ontvangen. Tegelijkertijd is het kabinet zich ervan bewust dat deze top voor veel mensen in Den Haag ook tot hinder leidt. Ik kan niet anders dan zeggen dat we deze enorme operatie alleen maar kunnen uitvoeren dankzij hun geduld en begrip. En ik hoop dat we eind volgende week samen kunnen terugkijken op een geslaagde bijeenkomst. Aansluitend op deze persconferentie zal ik gezamenlijk met ministers Veldkamp en minister Brekelmans een persbriefing geven over de NAVO-top, waar al uw vragen hierover kunt stellen. In deze wekelijks persconferentie beantwoord ik graag uw vragen op alle andere onderwerpen.