Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Jakob Gijsbert (Jaap) de Hoop Scheffer werd geboren op 3 april 1948 in Amsterdam.

Na het behalen van het diploma Gymnasium-A studeerde hij rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden.  Tussen 1974 en 1976 vervulde hij zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Luchtmacht en zwaaide hij af als reserveofficier. 

Van 1976 tot 1986 was De Hoop Scheffer in verschillende functies werkzaam bij de Buitenlandse Dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot 1978 was hij ambassadesecretaris in Accra (Ghana), waarna hij twee jaar als secretaris werkte bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de NAVO in Brussel. Vervolgens was hij zes jaar lang particulier secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken.  

Van 1986 tot 2002 was Jaap de Hoop Scheffer voor het CDA lid van de Tweede Kamer. In de periode van 1997 tot 2001 was hij ook fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. 

Na zijn Kamerlidmaatschap werd De Hoop Scheffer op 22 juli 2002 benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken in het eerste kabinet-Balkenende. Ook in het tweede kabinet-Balkenende was hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij trad af op 3 december 2003, omdat hij per 1 januari 2004 was benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO. Die functie bekleedde hij tot 1 augustus 2009. 

De Hoop Scheffer is sinds 2009 als Hoogleraar Internationale Betrekkingen en Diplomatieke Praktijk verbonden aan de Haagse Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

Jaap de Hoop Scheffer heeft diverse bestuurlijke en maatschappelijke nevenfuncties vervuld. Hij was onder meer lid en vicevoorzitter van de Atlantische Commissie, bestuurslid van de Leidse Hogeschool en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum.

Tegenwoordig is hij onder meer voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, voorzitter van het Kapittel voor de Civiele Orden en commissaris bij Air France-KLM. 

De heer mr. J.G. de Hoop Scheffer is op 22 juni 2018 benoemd tot minister van Staat.

Vergroot afbeelding Jaap de Hoop Scheffer.
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Martijn Beekman
Jaap de Hoop Scheffer.