Prof. mr. dr. J.P. Balkenende

Jan Peter (Jan Pieter) Balkenende werd geboren op 7 mei 1956 in Kapelle, Zeeland.

Na het behalen van zijn vwo-diploma in 1974 op het Christelijk Lyceum in Goes studeerde hij  geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1979 startte hij daarnaast met een studie Nederlands recht. Zijn opleiding geschiedenis rondde hij af in 1980, de opleiding Nederlands recht in 1982.

In 1992 promoveerde Balkenende aan de Vrije Universiteit tot doctor in de rechtsgeleerdheid op het proefschrift 'Overheidsregelgeving en maatschappelijke organisaties'.

Balkenende begon zijn loopbaan in 1982 als beleidsmedewerker juridische zaken bij het bureau van de Academische Raad. Van 1984 tot 1998 was hij stafmedewerker van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Van 1993 tot 2002 was hij in deeltijd bijzonder hoogleraar 'Christelijk sociaal denken over maatschappij en economie' aan de Vrije Universiteit.

Daarnaast was Jan Peter Balkenende van 1982 tot 1998 politiek actief als lid van de gemeenteraad van Amstelveen voor het CDA. In de periode 1994-1998 was hij tevens fractievoorzitter.

In mei 1998 werd Balkenende gekozen als lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Hij was daar financieel woordvoerder en vanaf oktober 2001 fractievoorzitter.

Op 22 juli 2002 werd Jan Peter Balkenende minister-president en minister van Algemene Zaken van het kabinet-Balkenende I. Hij vervulde die functie tot 14 oktober 2010 in vier kabinetten die zijn naam droegen. Als minister-president was Balkenende voorzitter van de Europese Raad ( tweede helft 2004)  en voorzitter van het Innovatieplatform.

Balkenende is sinds december 2010 hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanaf 2011 is hij, eerst als partner en later als extern adviseur, ook werkzaam voor accountancy- en adviesbureau EY (Ernst en Young). Vanaf mei 2021 is hij daarnaast associate partner bij adviesbureau ‘Hague Corporate Affairs’.

Jan Peter Balkenende heeft diverse bestuurlijke functies gehad. Zo was hij lid en vicevoorzitter van het Algemeen Bestuur van de NCRV, voorzitter van de Christen-Juristen Vereniging en voorzitter van de Maatschappelijke Alliantie.

Momenteel is hij voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition en de Noaber Foundation. Ook is hij lid van de World Leadership Alliance - Club de Madrid en lid van de raad van bestuur van het Global Center on Adaptation.

Op 14 oktober 2022 is prof. mr. dr. J.P. Balkenende benoemd tot minister van Staat.

Vergroot afbeelding Jan Peter Balkenende
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Edwin Janssen
Jan Peter Balkenende.