01 juli Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Met terugblikken op de NAVO-top van deze week en het debat in de Tweede Kamer over de onrust naar aanleiding van de stikstofmaatregelen. De video toont de inleidende verklaring.

Minister-president Rutte:

Veel onderwerpen om uit te kiezen voor mijn statement. Ik pak er even twee en uiteraard bereid ook vragen over andere kwesties te beantwoorden. De eerste is de NAVO-top. Daar hebben Kajsa Ollongren, Wobke Hoekstra en ik uitvoerig de collega's, of uitvoerig, ze hebben het ook in de media kunnen volgen, maar toch wel redelijk uitgebreid over bijgepraat. Een belangrijke top. De alliantie die echt een nieuwe start maakt, een nieuw begin, terug is. Met toch tweederde van de landen die op twee procent uitgave komen. Zweden en Finland, waar de knoop eruit lijkt te zijn over de toetreding, het probleem dat er was met Turkije. De oostflank die versterkt wordt, dat kan oplopen tot zeer hoge aantallen manschappen, mannen en vrouwen, ook daar om die oostflank te verdedigen. En wat dan in NAVO-lingo heet: een nieuw strategisch concept. En dat is slecht Nederlands, slecht Engels voor een NAVO die zich ook voorbereid op cyberaanvallen, op technologische innovaties bij de vijand, waar wij ons ook ook moeten voorbereiden. Een belangrijke top. Ik heb het in goed Nederlands, een totaal historische top genoemd bij de Telegraaf, geloof ik. Zo kwam ik het terug tegen en dat is heel lelijk Nederlands, wat ook nog in het Engels is vertaald. Dan wordt het nog lelijker. Maar daarmee probeer ik een beetje over dat cliché van historisch heen te komen en dat is geloof ik gelukt. Maar wel met lelijke grammatica, sorry daarvoor.

Dan het tweede. Uiteraard ook teruggeblikt op het debat van gisteravond en de gebeurtenissen deze week rondom stikstof. Want het is natuurlijk ernstig wat er is gebeurd wat betreft de ontsporingen van de demonstraties, bijvoorbeeld bij het huis van de minister. Maar ook het van de weg duwen van een politieauto, demonstraties bij een stadhuis. Met name ook met heel veel in brand steken van hooibalen et cetera. En het met grote voorhamers proberen een politieauto in elkaar te slaan. Dat is natuurlijk onacceptabel. Het is een kleine groep mensen die dat doet. Het is onaanvaardbaar, dat was denk ik ook het signaal gisteren van de hele Tweede Kamer, of praktisch de hele Tweede Kamer die zich daartegen uitsprak. En tegelijkertijd is het ook van belang dat we nu ook verder gaan met de uitvoering van de maatregelen op een manier dat er ook weer perspectief is voor de boeren. Dus dat gaan we verder oppakken. Er komt snel, misschien vandaag al, of dit weekend. of begin volgende week, een brief van Christianne van der Wal en Henk Staghouwer over hoe we met de gespreksleider verder willen, die gisteren ook in het debat werd gesuggereerd, zodat we ook kunnen proberen het gesprek weer in goeie banen te leiden, uiteraard wel langs de lijnen die we hebben afgesproken. Dus de doelstelling moeten we wel halen en ook binnen de tijd die daarvoor staat, maar daar gaat heel veel uitwerking komen. Het is ook van belang dat we dat gesprek weer een kans geven. Dat kan ook input geven voor het plan voor de boeren, de toekomst van de agrarische sector. Dat moet er ook zijn voor Prinsjesdag dus daar kan het ook aan bijdragen. Dus dat gaan we snel uitwerken en dan zal ik ook zelf één of, als het kan, een paar keer bij zijn om ook op die manier vanuit het kabinet breed te laten zien dat we dit heel belangrijk vinden. En ook te kijken hoe dat dan weer kan bijdragen aan een verdere versnelling van de besluitvorming. Dat zijn even twee elementen die ik er maar uithaal. Maar heel veel besproken vandaag, heel veel persberichten, dus ik onderwerp mij graag aan uw vragen.

Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.

Nieuwsberichten