16 mei Ministerraad
Activiteitendata
- Den Haag
Viceminister-president Agema heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Met aandacht voor het overlijden van Jan Terlouw, de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap waar premier Dick Schoof momenteel aan deelneemt, het wetswijzigingsvoorstel van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden, en het bevriezen van de huren voor sociale huurwoningen voor een periode van twee jaar. De video toont de inleidende verklaring.
Viceminister-president Agema: Goedemiddag, zoals u waarschijnlijk weet, is de minister-president momenteel in Tirana, Albanië, voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de Europese politieke gemeenschap. Om die reden heb ik vandaag de ministerraad voorgezeten en sta ik u hier te woord. Vanochtend bereikte ons het verdrietige bericht van het overlijden van Jan Terlouw. Uiteraard hebben we hier in de ministerraad bij stilgestaan. Jan Terlouw was een beetje van iedereen. Niet alleen de oud-fractievoorzitter van D66, oud-vicepremier, ook oud-Kamerlid, oud-Eerste Kamerlid, maar ook van ons allemaal, als kinderboekenschrijver, natuurwetenschapper en politicus. Zoals de minister-president vanochtend al zei: we denken met respect aan hem terug. En we wensen zijn nabestaanden veel sterkte toe.
De Europese politieke gemeenschap, waar de minister-president vandaag aanwezig is, bestaat uit een brede groep Europese landen. Want juist in een tijd van geopolitieke spanningen en conflicten, waarin veiligheid en stabiliteit niet langer vanzelfsprekend zijn, is het van groot belang dat we samen optrekken. En niet alleen binnen de EU, maar ook met de landen daarbuiten.
Dan de ministerraad. Vandaag hebben we besloten het wijzigingsvoorstel van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden naar de Tweede Kamer te sturen. Hiermee wil het kabinet het mogelijk maken dat al in de opsporingsfase celmateriaal kan worden afgenomen bij verdachten van een ernstig misdrijf. Zo kunnen we ervoor zorgen dat van personen die na hun veroordeling onvindbaar zijn, toch een DNA-profiel kan worden opgesteld dat in de DNA-databank wordt opgenomen. We verwachten zo meer zaken te kunnen oplossen.
En vandaag hebben we tevens een besluit genomen over de uitvoering van de afspraak in de Voorjaarsnota, om de huren voor sociale huurwoningen voor een periode van twee jaar te bevriezen. We merken allemaal dat alles duurder wordt, van de boodschappen tot onze woonlasten, en een grote groep mensen heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de huurbevriezing wil het kabinet graag iets voor deze mensen doen en hen een steuntje in de rug geven. Begin volgende week stuurt minister Keijzer daarom het wetsvoorstel voor de huurbevriezing voor advies naar de Raad van State. Het wetsvoorstel regelt dat woningcorporaties de huur van sociale huurwoningen niet mogen verhogen tussen 1 juli 2025 tot 1 juli 2027. De komende tijd gaan we ook kijken hoe we de compensatie kunnen organiseren en ook de woningcorporaties nieuwe woningen kunnen blijven bouwen. Dit kost nog wel even wat tijd. De wet moet ook nog behandeld worden door de Tweede en de Eerste Kamer. Maar we hopen zo snel mogelijk stappen te kunnen zetten zodat huurders en woningcorporaties op korte termijn weten waar zij aan toe zijn.
- Bekijk de hele persconferentie via YouTube.
- Lees de letterlijke tekst van de persconferentie.
- Download de agenda van de ministerraad.
- Download de besluitenlijst van de ministerraad.
Informatie voor de pers
Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.
Nieuwsberichten
-
Wetsvoorstel huurbevriezing sociale huur alleen voor corporaties
Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stuurt begin volgende week een wetsvoorstel voor advies naar de ...
-
Wetsvoorstel afname DNA-materiaal bij verdachten naar Tweede Kamer
Het kabinet wil het mogelijk maken om al in de opsporingsfase celmateriaal af te nemen bij verdachten van een ernstig misdrijf, ...