Minister-president Rutte en minister Hoekstra bezoeken Oekraïne en Moldavië

Minister-president Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken brengen 1 en 2 februari een bezoek aan Oekraïne en Moldavië. Het is het eerste bezoek van minister-president Rutte en minister Hoekstra aan beide landen. Het bezoek aan Oekraïne staat in het teken van de situatie aan de grens met Rusland en de samenwerking met betrekking tot de ramp met vlucht MH17. Tijdens het bezoek aan Moldavië zijn onder meer de hervormingsagenda, de geopolitieke situatie en de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Moldavië onderwerpen van gesprek.

In aanloop naar het bezoek aan Kiev hebben minister-president Rutte en minister Hoekstra nauw contact onderhouden met verschillende bondgenoten. Ook vandaag sprak de minister-president met de secretarissen-generaal van de NAVO en van de VN over de spanningen rondom Oekraïne. De inzet van de gesprekken is gericht op het vinden van een politieke en diplomatieke oplossing van de crisis, en ondertussen ook voorbereid te zijn op slechtere scenario’s. De minister-president spreekt voorafgaand aan het bezoek ook nog met president Macron.

Tijdens het bezoek aan Oekraïne spreken minister-president Rutte en minister Hoekstra op het presidentieel paleis met president Zelensky. Ook staat een ontmoeting met minister-president Shmygal op het programma en heeft minister Hoekstra een gesprek met zijn Oekraïense collega Kuleba.

Minister-president Rutte en minister Hoekstra worden in Kiev ontvangen op het kantoor van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hier gaan zij in gesprek over de werkzaamheden van de organisatie rondom de ramp met vlucht MH17 en in de jaren daarna, en over de huidige situatie in Oost-Oekraïne.

Tijdens een bezoek aan de Nederlandse kanselarij in Kiev staan de minister-president en de minister stil bij de plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Ook spreken zij met medewerkers van de ambassade en van het Joint Investigation Team (JIT). Aansluitend woont minister-president Rutte een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven bij en gaat minister Hoekstra in gesprek met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld.

Samen met minister Kuleba van Buitenlandse Zaken leggen minister-president Rutte en minister Hoekstra een krans bij de Herdenkingsmuur voor de gevallen soldaten in het conflict in Oost-Oekraïne. Aan deze muur hangen meer dan 4500 portretfoto’s van omgekomen Oekraïense soldaten.

Na het bezoek aan Oekraïne reizen minister-president Rutte en minister Hoekstra door naar Moldavië. In Chisinau spreken zij op het presidentieel paleis met president Sandu. Aansluitend staan een gesprek en een werkdiner met minister-president Gavrilița en leden van haar kabinet op het programma.