Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzame Zorg - november

In de nieuwsbrief Duurzame Zorg staan ontwikkelingen over duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een gezamenlijke productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. De regiegroep bestaat uit bestuurders en experts uit verschillende (overkoepelende) organisaties. Zij richten zich op de ondersteuning van zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de resultaten die zijn genoemd in de Green Deal te realiseren.

Initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden met de redactie via duurzamezorg@minvws.nl.

Victor Stöcker: “Nieuwsbrief moet podium zijn voor alle partners van Duurzame Zorg”

De nieuwsbrief heeft een nieuw jasje! Waarom? Iedere maand boog de redactie zich weer over de keuze: zetten we álle initiatieven in de nieuwsbrief, of maken we een keuze? Met alle ontwikkelingen die gaande zijn binnen Duurzame Zorg kon de nieuwsbrief al gauw 5 pagina’s lang worden. Vanaf nu komt de nieuwsbrief daarom met een inhoudsopgave, waarmee u direct kunt doorklikken naar de artikelen die u interessant vindt.

Victor Stöcker, programmamanager Duurzame Zorg: “De nieuwsbrief moet een podium zijn voor alle partners van Duurzame Zorg. Er gebeurt elke dag wel wat als het gaat om duurzaamheid in de zorg. Deze goede voorbeelden uit de praktijk moeten gedeeld worden. Zo kunnen we elkaar inspireren en van elkaar leren. We nodigen daarom iedereen van harte uit om ontwikkelingen over duurzame zorg bij ons te melden. Deze ontwikkelingen kunnen dan in de volgende editie van de nieuwsbrief geplaatst worden.”

“Maar, niet alleen successen zijn een bron van inspiratie. We delen ook graag initiatieven die nog niet het gewenste resultaat bereikt hebben. Deze ervaringen helpen om nieuwe, effectieve wegen te vinden, die leiden naar andere dan de gebruikelijke oplossingen. Ook in deze nieuwsbrief staan weer een aantal kansen, uitdagingen én mooie voorbeelden. Veel leesplezier!”   

De volgende editie staat in het teken van de feestdagen. Wij zijn op zoek naar zorgorganisaties die een duurzame decembermaand tegemoet gaan, en daar iets over willen vertellen in onze nieuwsbrief. Geen vlees tijdens het kerstdiner, wollen truien aan en de verwarming wat lager? Wij zijn benieuwd! Stuur vóór 10 december een mail naar duurzamezorg@minvws.nl.

Aandacht voor duurzame zorg in de Tweede Kamer

In het VWS-begrotingsdebat op 30 en 31 oktober is door de Kamerleden Ellemeet (Groenlinks) en Dik-Faber (Christen-Unie) aandacht gevraagd voor verduurzaming van de zorgsector.

“Zorgverleners willen mensen gezond maken en voelen zich ongemakkelijk bij de enorme verspilling en klimaatverandering door hun sector”, aldus Ellemeet. Minister Bruins erkende de behoefte aan verduurzaming van de zorg, en benadrukte de stappen die de sector zelf al heeft gezet. Zo haalde hij de Green Deal Duurzame Zorg aan, waarbij ruim 200 partijen zijn aangesloten, en noemde hij de sectorale en portefeuille routekaarten. Met het programma Duurzame Zorg, waaronder ook het Expertisecentrum Verduurzame Zorg, ondersteunen brancheorganisaties samen met VWS de zorginstellingen en zorgprofessionals met kennis en waar nodig financiële middelen uit de klimaatenvelop. De minister heeft aangegeven na te gaan in hoeverre de verduurzamingsopgave onderdeel uitmaakt van de opleidingen en wil opleidingsinstituten stimuleren hierover na te denken. Er is veel interesse bij studenten en jonge zorgprofessionals voor dit onderwerp.

Plan ziekenhuizen verduurzaming zorgvastgoed

Een groep Nederlandse ziekenhuizen heeft plannen gepresenteerd voor de verduurzaming van zorgvastgoed. De plannen zijn terug te vinden in de nieuwe Bouwkostennota 2020 voor de zorgbouw. Lees meer.

Aftrap Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten in Water

Onderdeel van het Congres Zorg(en) om water op 12 november jl. was het ondertekenen van een convenant. Een aftrap van een langdurige samenwerking om de hoeveelheid medicijnresten in oppervlaktewater in Noord-Nederland structureel te verminderen. Medicijnresten in water aanpakken is en blijft een grote opgave. Lees hier welke partijen het convenant hebben getekend.

Beeld: ©Hannn

Patiënten in beweging bij Orthopedisch Centrum Anna

Orthopedisch Centrum Anna is van mening dat patiënten zich door beweging minder patiënt voelen. En dat is beter voor hun herstel. Daarom hebben ze de huiskamer voor patiënten met een prothese van heup of knie aangepast. Achter vilten schermen bevindt zich allerlei revalidatieapparatuur. Naast een kopje koffie of de maaltijd kan er op deze apparatuur geoefend worden. Lees meer.

Beeld: ©Orthopedisch Centrum Anna

Van Soest-Segers: “Ook Nederland kan stappen zetten bij verduurzaming geneesmiddelen”

Brigit van Soest-Segers is Programmamanager Duurzame Farmacie van het samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), Bogin, Neprofarm en de KNMP. Van Soest-Segers voert samen met IVM en MediSchoon een pilot uit over het inzamelen van ongebruikte medicijnen.

Van Soest-Segers: “Een geneesmiddel kent grofweg vier levensfasen: ontwikkeling, productie, gebruik en afval. In iedere fase hebben geneesmiddelen een ‘voetafdruk’ en kunnen we iets doen voor verduurzaming van de zorg. Zo zou het bij de productie van geneesmiddelen bijvoorbeeld geweldig zijn als we op termijn de papieren bijsluiter zouden kunnen vervangen door een digitale variant. Dit scheelt niet alleen een hoop met inkt vervuild papier, maar betekent wellicht ook kleinere doosjes, meer efficiëntie in het productieproces en daarnaast winst in patiëntveiligheid omdat je altijd de actuele versie hebt. Ondanks dat het merendeel van de productie van geneesmiddelen plaatsvindt in het buitenland, kan Nederland zeker stappen zetten op het gebied van verduurzaming.”

Pilot inzamelen ongebruikte medicijnen

Ook in de laatste fase, afval, kunnen we een verschil maken, vertelt van Soest-Segers. “Samen met alle apotheken in Zoetermeer en apotheken in Groningen voeren we in opdracht van VWS een pilot uit om (de omgang met) ongebruikte geneesmiddelen in kaart te brengen. Welke geneesmiddelen komen retour en waarom zijn ze overtollig? Hoe wordt er mee omgegaan? Door interviews af te nemen met patiënten, apothekers en huisartsen willen we inzicht krijgen in hoe we deze verspillingen kunnen terugdringen, wat ieders handelingsperspectief hierin is, en welke boodschappen het beste aansluiten om mensen bewust te maken van de effecten van geneesmiddelen op het milieu en verspillingen.”

“Op basis van deze pilot zou het mooi zijn als we volgend jaar een landelijke campagne kunnen opzetten om bewustwording en kennis te vergroten. Eigenlijk moet iedereen zich afvragen: Wat kan ik zelf doen om verspillingen te voorkomen en ongebruikte geneesmiddelen niet in het milieu terecht te laten komen?

Lees meer over de bijdrage van geneesmiddelenbedrijven aan verduurzaming van de zorg

Duurzaamheidsmarkt bij UMCG

Het UMCG doet veel om haar CO2-voetafdruk te verkleinen. In dit kader organiseerde het ziekenhuis op donderdag 31 oktober een Duurzaamheidsmarkt. Op deze markt konden medewerkers en belangstellenden kennismaken met de initiatieven van Duurzaam UMCG en meepraten over het onderwerp. Lees meer en bekijk de video.

Presentaties congres Duurzame Zorg online

Congres Duurzame Zorg 2019 (her)beleven? Bekijk het compilatiefilmpje en vind vanaf nu ook alle presentaties van het congres terug.

Landpark Assisië opent zonnepark

Het landpark Assisië, waar ruim 200 mensen met een verstandelijke beperking wonen, heeft een groot zonnepark aangelegd. De 6106 panelen kunnen samen 1,68 megaWatt aan elektriciteit leveren. Lees meer.

 

Beeld: ©Prismanet

Zorginstellingen kunnen meedoen aan pilot aardgasvrije wijken

Gemeenten kunnen weer deelnemen aan de tweede ronde proeftuinen aardgasvrije wijken. Zij krijgen een bijdrage van de Rijksoverheid om bestaande woningen en gebouwen via een wijkgerichte aanpak aardgasvrij of aardgasvrij-ready te maken. De bedoeling is dat ook zorginstellingen hierbij betrokken worden. Informeer bij uw gemeente of er wordt deelgenomen aan de pilot.   

Gemeenten kunnen vanaf 1 december tot 1 april 2020 een aanvraag indienen. Meer informatie.