Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzame Zorg - Mei 2020

In de nieuwsbrief Duurzame Zorg staan ontwikkelingen over duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een gezamenlijke productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. De regiegroep bestaat uit bestuurders en experts uit verschillende (overkoepelende) organisaties. Zij richten zich op de ondersteuning van zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de resultaten die zijn genoemd in de Green Deal te realiseren.

Initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden via duurzamezorg@minvws.nl. De redactie maakt een selectie.

Voorwoord door Dirk Jan Sloots, CFRO Menzis en Regielid Green Deal Duurzame Zorg

Beste lezers van de nieuwsbrief Duurzame Zorg,

Het is alweer maanden geleden dat de intelligente lock-down van start ging. Hoewel het Kabinet voorzichtig zoekt naar versoepeling van de maatregelen, staat de zorg nog steeds onder druk.  

Zorgorganisaties zetten samen met hun medewerkers alle zeilen bij om iedereen van de juiste noodzakelijke zorg te voorzien. Menzis en alle andere zorgverzekeraars hebben hier veel waardering en bewondering voor. In onze brancheverenging Zorgverzekeraars Nederland werken we daarom samen om de financiële consequenties voor zorgaanbieders het hoofd te bieden. Maar ook om de gezondheidszorg voor al onze verzekerden te borgen. Duurzaamheid staat hierbij centraal, want ook als corona straks voorbij is, moet je erop kunnen vertrouwen de zorg te krijgen die je nodig hebt.

We moeten met elkaar de balans vinden tussen wat nodig is in ‘corona tijd’ en wat hiervan het effect is op de toekomst. En dan merk je meteen dat een crisis interessante ontwikkelingen en vraagstukken op gebied van duurzaamheid met zich meebrengt. Niet alleen op gebied van financiering van zorg, maar bijvoorbeeld ook binnen onze eigen bedrijfsvoering. Hoe borgen we de leefkracht van onze medewerkers en houden we hen duurzaam inzetbaar nu thuiswerken toch steeds energie lijkt te kosten? Hoe gaan we om met onze kantoren, zowel qua ingebruikname als qua inrichting conform het 1,5 meter principe? En welke impact heeft mogelijk veranderend beleid over thuiswerken en kantoorwerken op de langere termijn op vervoersbewegingen?

Uitdagingen waar we binnen Nederland allemaal mee te maken hebben. Laten we dan ook vooral van elkaar leren en goede voorbeelden delen. Zo zijn er bijvoorbeeld methoden ontwikkeld om mondkapjes en beschermingsjassen voor de zorg te steriliseren en veilig te hergebruiken. Het zou interessant zijn om te onderzoeken of dit daadwerkelijk duurzamer is en of deze methoden geschikt zijn om te blijven gebruiken in de toekomst. Recent publiceerde Milieu Platform Zorg een draaiboek om ziekenhuizen en zorginstellingen verder te helpen op weg naar een circulaire organisatie. En heeft Actiz goede voorbeelden en handige linkjes gedeeld op haar website. We hebben weer twee ondertekenaars mogen verwelkomen en er wordt gewerkt aan een online congres over duurzaamheid in de zorg. Kortom: ontwikkelingen te over.

Ik wens u veel leesplezier.

Met vriendelijke groet,

Dirk Jan Sloots
CFRO Menzis
Regielid Green Deal Duurzame Zorg

Beeld: ©Menzis

Save the date: Congres Duurzame Zorg

Op donderdagmiddag 1 oktober 2020 vindt het congres Duurzame Zorg plaats. Elk jaar kijken we met elkaar, als partners van de Green Deal Duurzame Zorg, terug op de afgelopen tijd. We delen kennis en goede voorbeelden, leren van elkaars ervaringen en verwelkomen nieuwe partijen.

Achter de schermen zijn we hard aan het werk. We zoeken naar een passende vorm voor het congres. Bij voorkeur bieden we het congres digitaal aan. Ook voor ons is dit nieuw, en daarom willen we je vragen een korte enquête in te vullen  over hoe je aankijkt tegen een online event. Dit helpt ons bij de voorbereiding. Het invullen van de enquête duurt slechts een paar minuten.

Bijdrage aan het congres leveren
We nodigen je van harte uit om kennis en ervaringen te delen tijdens het congres. Tot en met 19 juni 2020 is het daarom mogelijk om een voorstel in te dienen voor een bijdrage aan het congres.

Reserveer de datum vast in uw agenda en nodig collega’s uit! Meer informatie over het programma volgt.

Factsheet HCWH over coronavirus en afvalmanagement in de zorg

Health Care Without Harm (HCWH) heeft een factsheet gepubliceerd over afvalmanagement in de context van de coronacrisis. In het document is recente informatie en advies te vinden over hoe om te gaan met afval dat ontstaat bij de zorg voor (corona)patiënten.

Naar de factsheet
 

Beeld: ©Hollandse Hoogte

Hoe tablets op de SEH de helft aan beschermingsmateriaal besparen

Zoals vrijwel iedere zorginstelling heeft Máxima MC te kampen met schaarste aan beschermingsmiddelen. Dat probleem speelt ook nu de piek van coronapatiënten achter de rug is. Het ziekenhuis lost dit (deels) op door te experimenteren met inpandig beeldbellen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

‘We zagen al snel dat het beschermingsmateriaal er heel snel doorheen ging’, blikt seh-arts in opleiding Bart Candel terug op de eerste golf van coronabesmettingen. Voor elk bezoek aan een patiënt in contactisolatie is tenslotte het hele pakket nodig van mondmasker, spatbril, blauwe jas en handschoenen.

Om materiaal te besparen en het contact met de patiënt op peil te houden, bedacht Candel de inzet van iPads. Via Microsoft Teams kunnen artsen en patiënten beeldbellen. Hij hield de effecten hiervan nauwgezet bij. ‘We zien een reductie van beschermende materialen tot wel 50 procent. Dat terwijl het aantal contacten met de patiënt juist toeneemt. Dat ligt nu weer rond de vier keer.’ Ook de inzet van de supervisor wordt met beeldbellen laagdrempeliger, constateert Candel.

Lees het artikel

Bron: Zorgvisie

Webpagina ActiZ: 'Waar te beginnen met verduurzamen zorgorganisatie?'

ActiZ heeft haar webpagina over duurzaamheid in de zorg vernieuwd. Op de webpagina is een overzicht van hulpmiddelen te vinden, zoals de routekaart, inspirerende voorbeelden en ervaringen van zorgorganisaties. Zo hoopt ActiZ zorginstellingen te kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van hun organisatie.

Inspirerende voorbeelden
Aan de hand van de vier pijlers van de Green Deal zijn voorbeelden opgehaald bij verschillende zorgorganisaties. Deze voorbeelden zijn terug te vinden op de webpagina. Zo vertelt de zorgorganisatie Noordwest-Veluwe over hun circulaire bouwproject, waarbij een voormalig kantoorgebouw wordt omgebouwd tot een circulair woonzorggebouw. Lees verder over de duurzame voordelen en knelpunten die zij hierbij ervaren of raak geinspireerd door andere goede voorbeelden.
 

Beeld: ©Actiz

LCB en UV Smart ondertekenen Green Deal Duurzame Zorg

UV Smart en Logistics Community Brabant (LCB) hebben de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend. Lees hieronder meer over hun doelstellingen of bekijk de pledges.

UV Smart
UV Smart levert desinfectieapparatuur voor medische hulpmiddelen op basis van UV licht. UV-C desinfectie maakt geen gebruik van schadelijke chemicaliën of vloeistoffen en draagt daardoor bij aan een veiligere werk- en zorgomgeving voor zorgprofessionals en patiënten. Daarnaast zijn de lampen 100 % recyclebaar, minimaliseert UV desinfectie de verspreiding van micro-organismen en zorgt deze methode van desinfecteren voor een lange levensduur van de medische apparatuur. Bekijk de video

Logistics Community Brabant
LCB heeft als missie om innovaties te realiseren in de zorgsector door het verbinden van ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoek. Zorglogistiek omvat alle beweging van begin tot eind van de keten, waarbij er (waar mogelijk in combinatie met andere thema’s zoals Smart Industries en Leefbare Stad), voortdurend gezocht wordt naar het verduurzamen van de zorg. LCB zet zich bijvoorbeeld in door circulair werken te bevorderen, inleverbereidheid van medicijngebruikers te vergroten en het inzetten van capaciteitsmanagement in zorginstellingen. Bekijk de video
 

Sectorale routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed

De Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed is klaar. Die bevat de aanpak voor gemeenten om in 30 jaar hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Uitgangspunt is het reduceren van de CO₂-uitstoot met 95%. Daarnaast moeten alle gebouwen aardgasvrij worden gemaakt.

Lees het artikel
Link naar de routekaart

Bron: Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Virtuele hackaton: Restart Healthcare

De druk die het COVID-19 virus op onze samenleving en op de gezondheidszorg legt is ontwrichtend. Tegelijkertijd zien we dat de digitalisering binnen de zorg een grote vlucht neemt.

Van donderdag 11 tot en met maandag 15 juni 2020 organiseren Deloitte, Nationale-Nederlanden, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Alles is Gezondheid, Agis Innovatiefonds en Dutch Hacking Health een virtuele hackathon over de zorg van morgen.

Doel van de hackathon is het versnellen van digitale innovaties die zorgen voor het herstarten van de zorg en verbeteren van gezondheid in Nederland. Dit doen ze met zowel partijen uit de gezondheidsbranche als uit het omringende ecosysteem. Alle teams staan voor dezelfde uitdaging:

“Hoe kunnen wij de gezondheid en veerkracht van de burger, professional en patiënt vergroten?”

Lees meer en schrijf je in

Bron: Alles is gezondheid

HEVO en ASRE starten Europees kenniscentrum voor zorgvastgoed

De Nederlandse onderneming HEVO, de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) en de Britse uitgeverij Real Asset Media hebben het initiatief genomen voor de Senior Housing & Healthcare Association. Die verenigt vastgoedbeleggers en operators van zorgvastgoed in Europa. 

De Senior Housing & Healthcare Association (SHHA) wil vastgoedbeleggers en zorginstellingen binnen Europa samenbrengen om kennis te delen en oog te krijgen voor elkaars behoeften. Ook zal de vereniging data verzamelen, onderzoek doen, een benchmark opzetten en best practices delen. Lees meer

Bron: Energieslag

Gezondheidsraad verkent integratie duurzaamheid in voedingsadvies

Met het oog op de voedingsvoorlichting en het voedingsbeleid vat de Gezondheidsraad wetenschappelijke bevindingen periodiek samen in de zogeheten Richtlijnen goede voeding. Gezondheid is daarbij tot nu toe steeds de focus geweest. Er is echter groeiende aandacht voor het aspect van duurzaamheid. Op verzoek van de ministeries van LNV en VWS heeft de Gezondheidsraad verkend hoe de perspectieven van gezondheid en duurzaamheid in samenhang kunnen worden betrokken bij de voedingsadvisering. Ook inzichten in consumentengedrag zullen daarbij waar mogelijk een plaats krijgen. Volgens de raad verdient bij dit alles een modulaire aanpak de voorkeur, dat wil zeggen een stapsgewijze integratie van gegevens op basis van voortschrijdende kennis.

Download het advies ‘Voeding, gezondheid en duurzaamheid: een blik vooruit’

Bron: Gezondheidsraad

Zo vermindert het LUMC z’n CO2-voetafdruk

Ziekenhuizen kunnen en moeten veel duurzamer gaan werken. Het LUMC is al aardig op weg met het implementeren van maatregelen en zet daarbij de denkkracht en ambitie van de eigen medewerkers in. Activiteiten op de werkvloer worden geanalyseerd en verbonden aan de thema’s uit de Green Deal. Artsen spelen daarbij een voortrekkersrol. Niet alleen door te wijzen op de gevaren van klimaatverandering voor de volksgezondheid en de invloed op de gezondheidszorg zelf, maar bovenal ook door te fungeren als rolmodel. Naast een direct effect op de CO2-voetafdruk van het LUMC is het de bedoeling om hiermee een bijdrage te leveren aan de plannen van aanpak die de NFU, namens de umc’s, voor de vier thema’s uit de Green Deal 2.0 opstelt. Naast het LUMC dragen ook het Amsterdam UMC, het UMCU en het Radboudumc hier actief aan bij. Deze koplopers bundelen momenteel hun krachten bij het opstellen van een lijst van best practices om ziekenhuizen te verduurzamen.

Lees het artikel

Bron: Medisch Contact

Beeld: ©LUMC

Utrechtse zorginstellingen werken aan CO2-reductie van hun vastgoed

Tien Utrechtse zorginstellingen werken aan CO2-reductie: zij maken ieder een routekaart voor de verduurzaming van hun vastgoed. Ze gebruiken daarbij de CO2-reductietool van Milieuplatform Zorg (MPZ) en krijgen begeleiding van Stimular. Hun eerste ervaringen met de tool zijn positief. De tool ondersteunt het werken aan CO2-reductie op meerdere fronten.

Lees het artikel

Bron: Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland 

Draaiboek voor verminderen van afval in de zorg

Het Milieu Platform Zorg heeft versie drie van het draaiboek ‘Grondstoffen en Restafval voor intramurale zorg’ gepubliceerd. Dit draaiboek helpt zorginstellingen en ziekenhuizen op weg richting een circulaire organisatie en start bij verminderen en voorkomen van afval. Op de pagina staan ook andere nuttige documenten zoals het MPZ afvalpreventieplan en een voorbeeld van het OLVG. Bekijk de documenten

Bron: Milieu Platform Zorg

Beeld: ©Milieu Platform Zorg

Duurzame coalitie tussen ggz-aanbieder Mentaal Beter en CZ

Werden eerst alleen ziekenhuizen via langjarige duurzame coalitieverbanden gebonden aan zorgverzekeraars, nu worden deze samenwerkingsverbanden ook in de ggz gesloten. CZ en Mentaal Beter komen met een contract van meer dan vijf jaar, waarbij uitgegaan wordt van zoveel mogelijk digitale zorg, aangevuld met face to face consulten als het echt noodzakelijk is.

In de ggz werd in de afgelopen jaren meer traditioneel gecontracteerd, vertelt Marieke Verlee, manager ggz bij CZ. “Daarbij gaat het dan toch vaak over omzetplafonds, tarieven en hoeveel CZ-verzekerden daarvoor geholpen kunnen worden. We willen liever een duurzame coalitie starten waarbij we samen bespreken welke richting we op gaan.”

Lees het artikel

Bron: Skipr