Nederland helpt andere landen met PPS - PPS Post februari 2020

In deze editie van PPS Post kijken we naar de rol die de Nederlandse kennis over PPS speelt in het buitenland. ‘Andere landen kijken naar Nederland als voorbeeld op dit gebied, vanwege de goede kwaliteit van PPS hier’ – en dat is mede de verdienste van de marktpartijen.

‘PPP is geen wondermiddel’

Wat in Nederland meestal PPS wordt genoemd, een Publieke Private Samenwerking, heet in het Engels een PPP: een Public Private Partnership. Omdat Nederland hier inmiddels meer dan twee decennia ervaring mee heeft, kloppen andere landen regelmatig bij Nederland aan als ze hier vragen over hebben. Dat leidde eind 2019 tot een PPS-conferentie met enkele andere landen.

Lees het hele artikel op de website

Botlekbrug

‘Never waste a good crisis’

Het Rijksvastgoedbedrijf werkt op veel fronten tegelijk aan verduurzaming. Tegelijk heeft ook voor het Rijksvastgoedbedrijf de stikstofcrisis grote gevolgen’, zegt Frank Foreman, directeur portefeuillestrategie en portefeuillemanagement in de laatste editie van KEI, het online magazine van Rijksvastgoedbedrijf. Het geeft volgens hem aan hoe belangrijk het is om duurzaamheid te stimuleren: ‘Never waste a good crisis’.

Lees het hele magazine KEI

Kei 8
© Rijksvastgoedbedrijf

Aannemer project ViA15 bekend: GelreGroen

GelreGroen wordt verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en financieren van het doortrekken van de snelweg A15 en de verbreding van de A12 en A15, ViA15 genoemd. Vooruitlopend op de behandeling bij de Raad van State was Rijkswaterstaat begonnen met de aanbesteding van het project. Op deze manier kan na een positieve uitspraak snel worden begonnen met de bouw. Op 24 december 2019 heeft Rijkswaterstaat definitief gegund aan GelreGroen. Na realisatie is GelreGroen ook 20 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud. GelreGroen bestaat uit Dura Vermeer, BESIX, HOCHTIEF, Van Oord en John Laing.

Lees het hele bericht

ViA15
© Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat bereidt zich voor op de toekomst

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en onzekerheden in de toekomst en hoe kan Rijkswaterstaat zich hier nu al op voorbereiden? Dat zijn in het kort de 2 vragen die Expeditie RWS2050 moet beantwoorden. Op initiatief van directeur-generaal Michèle Blom heeft het bestuur van Rijkswaterstaat besloten tot deze verkenning. Medio 2020 moeten de resultaten bekend zijn.

Lees het hele bericht

RWS Expeditie 2050
© Rijkswaterstaat

‘Duurzame Parel’ voor energieneutrale A16 Rotterdam

Het project A16 Rotterdam is onderscheiden met een ‘Duurzame Parel’, een prijs voor projecten die de Aanpak Duurzaam GWW op een unieke wijze toepassen. Duurzame Parels worden uitgereikt aan een combinatie van opdrachtgever en opdrachtnemer die in een GWW-project meer dan gemiddelde aandacht hebben besteed aan het toepassen van de Aanpak Duurzaam GWW of elementen daaruit.

Lees het hele bericht

A16 Rotterdam
© Rijkswaterstaat

Colofon

Uitgave en redactie: Ministerie van Financiën, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf. Voor meer informatie over PPS bij het Rijk en eerdere nieuwsberichten ga naar onze website of mail naar: info@ppsbijhetrijk.nl