Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Opvang derdelanders stopt na 4 maart 2024

Opvang derdelanders stopt na 4 maart 2024

Derdelanders uit Oekraïne zijn na 4 maart verplicht Nederland binnen 28 dagen te verlaten. Dit is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Het hoogste rechtsorgaan bepaalde begin deze maand dat de zogeheten derdelanders na 4 maart geen recht meer hebben op verblijf onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Het gaat om een groep van ongeveer 2.760 mensen die niet de Oekraïense nationaliteit heeft, maar daar verbleef met een tijdelijke verblijfsvergunning voor bijvoorbeeld werk of studie.

Opvang derdelanders stopt na 4 maart 2024

Leerlingen maken eerste doorstroomtoets

Tussen 29 januari en 18 februari maken zo’n 170.000 leerlingen in groep 8 voor het eerst de doorstroomtoets. Deze toets wordt eerder in het jaar gemaakt waardoor leerlingen zich allemaal tegelijkertijd met hun definitieve schooladvies kunnen aanmelden bij de middelbare school. Dat gebeurt in de laatste week van maart. Alle leerlingen maken daardoor evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur. Ook moet het voorlopige schooladvies verplicht aangepast worden als dat op basis van de toets beter bij de leerling aansluit.

Leerlingen maken eerste doorstroomtoets

Lancering nieuw Dashboard Rijks ICT

Goed werkende ICT-systemen en informatievoorziening zijn steeds belangrijker voor de Rijksoverheid en de samenleving. De Rijksoverheid wil de de informatie over deze systemen en voorzieningen nog transparanter, uitgebreider en op een open manier beschikbaar maken. Een grote stap hierin is een vernieuwd Rijks ICT Dashboard.

Lancering nieuw Dashboard Rijks ICT

Algemene Maatregel van Bestuur toelatingsstelsel uitzendbureaus in internetconsultatie

Om misstanden tegen te gaan, komt het kabinet met een nieuw toelatingsstelsel voor uitzendbureaus. Voor hun werk, woning, vervoer en de ziekteverzekering zijn arbeidsmigranten vaak afhankelijk van een uitzendbureau. De nieuwe wet zorgt voor betere regels en handhaving. 

Algemene Maatregel van Bestuur toelatingsstelsel uitzendbureaus in internetconsultatie

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl