Gezamenlijke ministeriële verklaring van het JIT - 17 juli 2021

Wij, de ministers van Buitenlandse Zaken van Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne, de landen die deel uitmaken van het Joint Investigation Team, gedenken vandaag de zevende verjaardag van het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, waarbij 298 passagiers en bemanningsleden op tragische wijze zijn omgekomen.  Onze gedachten gaan uit naar degenen die zijn omgekomen aan boord, hun families en dierbaren.

Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen.
©Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

Hoewel niets degenen die het leven hebben verloren kan terugbrengen, noch de angst en het verdriet van de familieleden kan verminderen, is het van het grootste belang dat wij ons onverminderd blijven inzetten voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap. Wij erkennen de samenwerking van onze respectieve onderzoeksinstanties en betuigen nogmaals onze volledige steun voor hun inspanningen om de waarheid over de gebeurtenissen boven tafel te krijgen.  Wij hebben ook het volste vertrouwen in de onafhankelijke, openbare en onpartijdige strafrechtelijke procedures tegen de verdachten.

Wij betuigen nogmaals ons diepste medeleven en onze oprechte deelneming aan de families en de naasten van de slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17.