Resultaten praktijkproef black box garnalen en toezicht

Op basis van vergunningsvoorwaarden dienen garnalenvissers een correct functionerende black box aan boord te hebben. Deze black box dient frequent positie en activiteit van het schip op te slaan en door te geven naar de wal, zodat door toezichthouders kan worden vastgesteld of de schipper vist in een voor garnalenvangst gesloten zeegebied.

In dit document worden de resultaten beschreven van een praktijkproef met betrekking tot het gebruik en doorontwikkeling van de black box in de garnalenvisserij. Hiermee kunnen controles en toezicht op de visserij efficiënter worden uitgevoerd. De black box uit de praktijkproef maakt gebruik van nieuwe sensoren om vast te stellen of er gevist wordt. Ook wordt er gekeken naar het aanleveren van data en het testen op mogelijke sabotage.

De praktijkproef vond plaats tussen juli 2022 en februari 2024, waarbij samenwerking met schepen die de black box gebruikten voor testen en het verzamelen van data conform de NTA (8390-2:2022) centraal stond. In de eindrapportage wordt gekeken of alle black boxen voldoen aan de gestelde normen.