Toespraak minister Blok diner President Santokhi

President Chandrikapersad Santokhi,
leden van de Regering,
leden van De Nationale Assemblee,
vertegenwoordigers van Hoge Staatsorganen,
president Mohamed Irfaan Ali van Guyana,
collega’s,
leden van het corps diplomatique en andere genodigden,

Ik voel mij vereerd samen met u het glas te heffen op een bijzondere dag in een bijzonder jaar.  Graag feliciteer ik Suriname met 45 jaar onafhankelijkheid.
 Veel Nederlanders hebben herinneringen aan Suriname. Ikzelf ook:
Een prachtige pijl en boog, gekregen van mij vader, die een aantal jaar voor de Surinaamse Waterstaat werkte. Elke keer dat hij me belde, hing ik aan zijn lippen --- zo mooi vond ik zijn verhalen. De teleurstelling was dan ook groot als de verbinding weer eens verbrak… dat krijg je met een onderzeelijn.
Daar moet ik nog geregeld aan denken. Bijvoorbeeld tijdens de vele videocalls die ik heb --- nu we elkaar door covid-19 wat minder vaak kunnen zien. Ook bij die gesprekken is een goede verbinding geen garantie… U zult het vast herkennen! Maar gelukkig treffen wij elkaar vandaag fysiek.
President Santokhi, uw beëdiging tot president van Suriname brengt een nieuw hoofdstuk met zich mee in de relatie tussen onze landen. Een hoofdstuk waar u actief aan meeschrijft. Terwijl u uw handen vol heeft aan covid-19 en economisch herstel, heeft u ook de gelegenheid aangegrepen om onze relaties te vernieuwen.
Daar hecht ik veel waarde aan.

Want onze samenlevingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname hebben elkaar veel te bieden.
Dat blijkt ook uit het succes van het Businessforum eerder deze maand, waar meer dan 200 bedrijven aan deelnamen. Bedrijven die kansen zien voor handel en investeringen, waar beide samenlevingen van kunnen profiteren. En het blijkt ook uit de goede gesprekken die de ambtelijke delegaties recent voerden over samenwerking op vele terreinen. Van economie, landbouw en klimaat tot aan justitie en politie.
We maken natuurlijk ook onderdeel uit van dezelfde regio. Vanmiddag was ik nog in Curaçao, wat op tweeëneenhalf uur vliegen ligt. En ik ben ook verheugd dat ik het gehele Koninkrijk der Nederlanden mag vertegenwoordigen bij deze heugelijke viering.
Onze hernieuwde samenwerking staat in de startblokken en ik ben ervan overtuigd dat deze succes kan hebben juist door de kracht en energie van mensen. Van Surinamers en Nederlanders, die waardevolle bijdragen leveren aan onze samenlevingen.
Dan denk bijvoorbeeld aan creatieve duizendpoten als Humberto Tan en Jörgen Raymann…

De burgemeester van Almere, Franc Weerwind… De rapper Typhoon... De P.C Hooft-prijs laureaat Astrid Roemer….
Succesvolle politici, zoals mijn partijgenoten Laetitia Grifith en Kavita Parbhudayal…
En niet te vergeten sporthelden als Georginio Wijnaldum en Lucia Rijker.

Ik kan een speech vullen met Nederlanders van Surinaamse afkomst die --- voor of achter de schermen --- met succes voortbouwen op ons gedeeld verleden.
Maar ik heb het evengoed over de Nederlandse medische specialisten en verpleegkundigen die dit jaar naar Suriname afreisden om samen met hun Surinaamse vakgenoten de pandemie te bestrijden.
En ook over al die betrokken burgers die grote en kleine maatschappelijke initiatieven ontplooien, omdat ze die speciale band tussen onze landen ervaren. Deze mensen spelen een verbindende rol tussen Suriname en het Koninkrijk… Ze effenen de weg die wij in onze bilaterale relatie nu ook weer zijn ingeslagen.  
Zij zijn de voorhoedespelers van onze gedeelde toekomst.

Ik wens u een mooie viering morgen. En ik ben blij en trots erbij te mogen zijn.