Video: wat moet ik regelen als een naaste overlijdt?

Als een naaste is overleden, moeten de nabestaanden een aantal zaken regelen. In deze video ziet u wat het belangrijkst is.

Als uw naaste komt te overlijden, zit u vast met veel vragen. In deze video vindt u daarom een aantal belangrijke zaken die u moet regelen. Allereerst moet de gemeente weten dat uw naaste is overleden. Vaak geeft de uitvaartondernemer dit door, maar u mag dit ook zelf doen.

De uitvaart vindt uiterlijk 6 werkdagen na overlijden plaats. Van tevoren denkt u na over hoe het afscheid wordt geregeld en betaald.

Ná de uitvaart moet vooral de administratie worden gedaan. Sommige zaken doet u het liefst zo snel mogelijk. Bijvoorbeeld het opzeggen van abonnementen, zoals de krant of telefoon. Neem ook contact op met de bank. Voor andere zaken heeft u langer de tijd. Zo levert u het liefst binnen enkele maanden het paspoort of de identiteitskaart in bij de gemeente. Er zijn ook zaken die automatisch stoppen. Bijvoorbeeld de zorgverzekering of zorgtoeslag.

Welke andere zaken u vóór en na de uitvaart moet regelen, verschilt per situatie. Maak een overzicht voor uw situatie op Rijksoverheid.nl/overlijden of bel 1400 voor meer informatie. Zo heeft u alle regelzaken duidelijk op een rij.