World Press Freedom Conference 2020

In 2020 organiseren UNESCO en het Koninkrijk der Nederlanden samen de jaarlijkse World Press Freedom Conference (WPFC). De conferentie vindt plaats op 22, 23 en 24 april in het World Forum in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht. De organisatoren roepen iedereen die actief is op het gebied van persvrijheid op deel te nemen aan de WFPC 2020. Op de derde dag van het evenement is het allereerste World Press Freedom Festival.

Journalism without fear or favour

De titel van deze editie is ‘Journalism without fear or favour’. De belangrijkste boodschap van de conferentie; we moeten opkomen voor vrije en onafhankelijke media en de journalistiek beschermen tegen hardnekkige en nieuwe vormen van controle. De onafhankelijkheid en vrijheid van de media wordt in zo veel landen bedreigd. Daarom is dit onderwerp nu relevanter dan ooit.

Inspireren tot positieve verandering

WPFC 2020 roept iedereen op zijn steentje bij te dragen aan positieve verandering. Door het onderwerp op de agenda van wereldleiders te plaatsen. Door te inspireren en te informeren en door mensen tot actie aan te zetten. WPFC 2020 richt zich op: overheden, journalisten en de media, de gerechtelijke en juridische sector, online platforms, het maatschappelijk middenveld, academische instellingen en jongeren.

Voorstellen parallelle sessies

Vanaf december konden er voorstellen worden ingediend voor parallelle sessies en andere activiteiten tijdens de conferentie en het festival. De deadline voor het indienen is op 20 januari 2020 verstreken. Heeft u een voorstel ingediend? Dan krijgt u vóór eind januari bericht van het WPFC 2020-team.

U kunt zich nu al inschrijven

Wilt u de WPFC 2020 bijwonen? Ga naar de registratiepagina (Engelstalig) om u in te schrijven. U krijgt dan op korte termijn een e-mail met instructies hoe u verder moet handelen.

Participatie academici

Tijdens de conferentie is er in samenwerking met de Universiteit van Leiden een academisch forum. Tot 24 januari 2020 is het mogelijk om wetenschappelijke onderzoeken rondom persvrijheid in te dienen voor het programma. Meer informatie hoe u kunt deelnemen vindt u op de website van UNESCO (Engelstalig).

Conceptnotitie

In de conceptnotitie (Engelstalig) voor de Internationale Dag van de Persvrijheid staan de huidige ontwikkelingen geschetst. Hierin wordt stof tot nadenken gegeven over het waarborgen van vrije en onafhankelijke media.

Internationale dag van de persvrijheid

De WPFC 2020 wordt gevolgd door de jaarlijkse Internationale Dag van de Persvrijheid (Engelstalig) op 3 mei.