World Press Freedom Conference 2020

Op 22-24 april 2020 organiseren Unesco en het Koninkrijk der Nederlanden de jaarlijkse World Press Freedom Conference (WPFC). Deze vindt plaats in het World Forum in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht. De derde dag van het evenement staat in het teken van het allereerste World Press Freedom Festival.

Internationale dag van de persvrijheid

De WPFC 2020 vindt plaats aan de vooravond van de jaarlijkse Internationale Dag van de Persvrijheid (Engelstalig) op 3 mei.

Doelgroep van de WPFC

De organisatoren roepen iedereen die zich inzet voor persvrijheid op deel te nemen aan de conferentie. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • overheden;
  • journalisten en de media;
  • online platforms, zoals sociale media en zoekmachines;
  • rechters, advocaten en anderen die werken in de rechtspraak;
  • maatschappelijke organisaties;
  • universiteiten en hogescholen;
  • jongeren.

Thema van de WPFC: ‘Journalism without Fear or Favour’

Het thema van de conferentie dit jaar is ‘Journalism without Fear or Favour’. De belangrijkste boodschap van het Koninkrijk der Nederlanden en Unesco:

We moeten opkomen voor vrije en onafhankelijke media. En we moeten de journalistiek beschermen tegen hardnekkige en nieuwe vormen van controle. Dit is nu belangrijker dan ooit.  Want de onafhankelijkheid en vrijheid van de media staan in veel landen onder druk.

Meer over de boodschap is te lezen in de conceptnotitie voor de Internationale Dag van de Persvrijheid (Engelstalig).

Doel van de WPFC

Doel van de WPFC 2020 is ervoor te zorgen dat journalisten vrij en onafhankelijk kunnen werken. Nu en in de toekomst. Drie onderwerpen staan hierbij centraal:

  1. Redactionele onafhankelijkheid van media tegenover de macht
  2. Diversiteit en inclusie in de media
  3. Onafhankelijke journalistiek en media in het digitale tijdperk

Daarom organiseert Nederland de WPFC 2020

“Journalistiek is zuurstof voor democratie,” vindt minister Blok van Buitenlandse Zaken. Daarom investeert Nederland in de veiligheid van journalisten en het versterken van de vrijheid van meningsuiting wereldwijd. 2020 Is daarnaast een bijzonder jaar voor Nederland om samen met Unesco de WPFC 2020 te organiseren. Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd, de Verenigde Naties (VN) bestaan 75 jaar en Nederland wordt lid van  de VN-Mensenrechtenraad.

Deelname academici

Tijdens de conferentie is er in samenwerking met de Universiteit van Leiden een academisch forum. Tot 24 januari 2020 was het mogelijk om wetenschappelijke onderzoeken rondom persvrijheid in te dienen voor het programma. Heeft u een voorstel ingediend? Dan krijgt u halverwege februari bericht van het WPFC 2020-team. Op de website van Unesco vindt u meer informatie over het academisch forum (Engelstalig).

Sociale media

Mis niets van de WPFC en volg de conferentie op sociale media:

Twitter.com/UnescoNow

Instagram.com/UnescoNow

Youtube.com/Unesco

Wilt u iets delen op sociale media over de WPFC? Gebruik dan de volgende hashtags:

#WorldPressFreedomDay
#JournalismUnfiltered
#PressFreedom