World Press Freedom Conference 2020

Unesco en Nederland organiseren de World Press Freedom Conference (WPFC) op 9 en 10 december 2020 in een nieuwe, innovatieve vorm. Het wordt een virtueel evenement, gecombineerd met live sessies vanuit het World Forum in Den Haag.

Deze WPFC is een gezamenlijke viering van de Internationale Dag van de Persvrijheid  (Engelstalig) op 3 mei en de Internationale Dag ter Beëindiging van Straffeloosheid voor Misdaden tegen Journalisten (Engelstalig) op 2 november. De conferentie was oorspronkelijk gepland op 22-24 april 2020. Vanwege de aanhoudende COVID-19 pandemie werd de WPFC later uitgesteld tot oktober 2020 maar moest opnieuw worden verplaatst.

Vooral nu, in tijden van onzekerheid door de COVID-19 pandemie, is een vrije pers essentieel om ons te helpen de crisis het hoofd te bieden, te begrijpen en te overwinnen. Daarom is het zo noodzakelijk om op 9 en 10 december samen te komen en op te staan voor een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten, aldus de organisatoren.

‘Journalism without Fear or Favour’

Het thema van dit jaar is 'Journalism without Fear or Favour', een uitdrukking van Adolph S. Ochs, oprichter van de New York Times. De WPFC-organisatoren vinden dat we moeten opkomen voor vrije, veilige en onafhankelijke media. De journalistiek moet worden beschermd tegen nieuwe en bestaande vormen van ongewenste controle, druk en invloed.

Bovendien worden misdaden tegen journalisten nauwelijks bestraft. Slechts 1 op de 10 wordt justitieel vervolgd. Ruim 1.100 journalisten zijn vermoord in de periode 2006-2019, volgens Unesco. Dit zorgt voor een wereldwijd klimaat van angst, wat uiteindelijk schadelijk is voor de vrije meningsuiting door zowel de media als burgers in het algemeen.

De onafhankelijkheid en vrijheid van de media wordt nog steeds in veel landen bedreigd. Ook de COVID-19 pandemie toont eens te meer aan hoe belangrijk vrije, veilige en onafhankelijke media zijn. Daarom is het nu relevanter dan ooit om voor deze kwesties op te komen.

Wereldwijde digitale conferentie

Het doel van de conferentie dit jaar is om de professionele gemeenschap van journalisten, mediabedrijven, mensenrechtenverdedigers, leden van de rechterlijke macht (waaronder rechters, advocaten en aanklagers), beleidsmakers, academici en NGO's digitaal samen te brengen. En te verbinden met een groot, wereldwijd publiek dat actief online kan deelnemen.

WPFC 2020 wordt een interactieve conferentie die digitale en fysieke elementen combineert, met gelivestreamde interactieve sessies, keynote-speeches en talkshows. Het publiek kan in verschillende tijdzones deelnemen op het moment dat hen het beste uitkomt. De sessies worden uitgezonden vanuit het World Forum in Den Haag en andere locaties wereldwijd.

Ontmoeten en netwerken

WPFC 2020 biedt sessies van hoge kwaliteit en diversiteit: variërend van debatten en live talkshows tot presentaties en interactieve paneldiscussies. Deelnemers kunnen live met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen, en netwerken via video-chats en andere virtuele ontmoetingsplekken. Daarnaast is er een breed aanbod van online tentoonstellingen, films en video’s.

Kijk regelmatig op de website van World Press Freedom Day (Engelstalig) voor alle updates, programmadetails, sprekers en ander nieuws. En volg WPFC 2020 op social media: