Ondernemen met zorg voor de omgeving

IMVO staat voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit betekent dat bedrijven rekening houden met de effecten van bedrijfsactiviteiten op de omgeving. Dit kan op veel verschillende manieren, zoals het verminderen van CO2-uitstoot, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden.

Nederland stimuleert IMVO door verschillende maatregelen. Zo hebben we samen met bedrijven, vakbonden en maatschappelijke organisaties een aantal IMVO-convenanten afgesloten. Daarin werken we samen om misstanden zoals uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen. Ook zijn er subsidieregelingen voor bedrijven die misstanden in de productieketen willen aanpakken. Voorbeelden daarvan zijn het Fonds Verantwoord Ondernemen en het Fonds Bestrijding Kinderarbeid.

Animatievideo Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Grondstoffen voor mobiele telefoons en rechten van werknemers

Belangrijke grondstoffen worden soms gewonnen in gebieden waar conflicten en mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn. Dieuwke Vos en Prosper Lu’uondo houden zich vanuit Den Haag en Kinshasa bezig met het tegengaan van conflictmineralen.

Lees hier het hele interview met Prosper en Dieuwke.

‘Rechten voor werknemers zijn een essentieel onderdeel van verantwoord ondernemen. Al jaren maakte ik me zorgen over bedrijven die steeds meer produceerden in ontwikkelingslanden.’ Jos Huber hoorde zo’n 15 jaar geleden voor het eerst echt over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Voor haar de inspiratie om te werken aan een concrete aanpak voor betere arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden.

Lees hier het hele interview met Jos.

Samenwerken aan eerlijke, duurzame en milieuvriendelijke handel

Er kan veel misgaan bij de productie van bijvoorbeeld koekjes, kleding of elektronica. Elske van Gent en Dieuwertje Toereppel helpen bedrijven bij het bewust worden van de risico’s en het verbeteren van misstanden als kinderarbeid en uitbuiting. ‘Je ziet vaak dat bedrijven het eerst lastig vinden en daarna enthousiast worden.’

Lees hier het hele interview met Elske en Dieuwertje.

Net als Nederland streeft Duitsland naar internationale handel waar iedereen beter van wordt. Ook de mensen en het milieu in productielanden wereldwijd. Gabrielle Scholten van de Nederlandse ambassade in Berlijn legt uit hoe we met ons buurland samenwerken op weg naar eerlijk, duurzaam en milieuvriendelijk zakendoen.

Lees hier het hele interview met Gabrielle.

Bedrijfsleven

De overheid verwacht dat ondernemingen die internationaal zakendoen, rekening houden met mens en milieu. Textielreus Zeeman is een van de bedrijven die concrete stappen zet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). ‘We hebben mooie resultaten behaald’, zegt MVO-manager Arnoud van Vliet. ‘Maar we staan ook nog steeds voor grote uitdagingen’.

Lees hier het hele interview met Arnoud.

Benieuwd naar andere foto's van Nederlandse ambassades in het buitenland? Volg het ministerie van  Buitenlandse Zaken dan ook op Instagram.