Nederland trekt € 10 miljoen extra uit voor humanitaire hulp aan Gaza

Nederland stelt € 10 miljoen extra beschikbaar voor humanitaire hulp aan Gaza. Het geld is bestemd voor voedsel, water en medische zorg aan de bevolking.  Dat heeft minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag bekendgemaakt. Nederland geeft zo gehoor aan de dringende oproep van de Verenigde Naties om extra internationale bijstand. De Nederlandse bijdrage is bestemd voor VN-organisaties, een groep internationale en nationale NGO’s, en de Palestijnse Rode Halve Maan.

Minister Schreinemacher: “Het is heel belangrijk dat de humanitaire hulp snel in Gaza terechtkomt. Bijna 1,3 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan water, medicijnen en voedsel.”

Het kabinet maakt zich zorgen over de groeiende noden in Gaza. Het kabinet benadrukt dat het humanitair oorlogsrecht moet worden gerespecteerd. Burgers en humanitaire hulpverleners mogen nooit doelwit zijn van geweld. Ook moet er ongehinderde toegang zijn voor humanitaire hulpverleners en hulpgoederen. Deze boodschap brengt het kabinet steeds over in contacten met Israël, de Palestijnse Autoriteiten, Egypte en partners in de regio.

De VN heeft 294 miljoen dollar nodig om te reageren op de dringende noden van de bevolking in Gaza en de regio. De Nederlandse bijdrage komt bovenop de € 51 miljoen die Nederland dit jaar voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp aan de Palestijnen heeft uitgetrokken.