Staat van FM in Nederland

Digitale radio, streamingdiensten, podcasts en sociale media hebben de manier hoe we luisteren naar muziek, entertainment of nieuws flink veranderd. Tegelijkertijd is FM-radio nog altijd de meest beluisterde soort radio in Nederland. FM-radio bereikt dagelijks miljoenen Nederlanders op de wekkerradio, in de auto of op het werk.

Op deze pagina vindt u informatie over de uitkomsten van de veiling van de FM-frequenties voor landelijke commerciële radiostations in 2023. En krijgt u een overzicht van de rol die radio anno 2023 speelt.

Uitkomsten van de Nederlandse landelijke radioveiling

Negen commerciële radiostations gaan tot 2035 landelijk uitzenden. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft op 7 juli 2023 de resultaten bekendgemaakt van de Nederlandse landelijke radioveiling. De negen commerciële radiostations hebben vergunningen gewonnen om vanaf 1 september 2023 tot en met 2035 landelijk uit te zenden. De veiling heeft in totaal 152,8 miljoen euro opgebracht.

Een gevarieerd radioaanbod voor Nederlanders

De veiling heeft gezorgd voor voldoende diversiteit in het radioaanbod voor Nederlanders. Van de negen landelijke pakketten is er één specifiek bestemd voor een commerciële nieuwszender (Business News Radio) en één voor een zender die voornamelijk Nederlandstalige muziek (Mediahuis) draait. De overige pakketten zijn ongeclausuleerd, waardoor radiostations zelf kunnen bepalen wat ze uitzenden op deze frequenties.

Toekomstbestendige en concurrerende radiomarkt

Met deze veiling heeft de Rijksoverheid gezorgd voor een toekomstbestendige en concurrerende radiomarkt in Nederland. Minister Micky Adriaansens (EZK) benadrukt het belang van de veiling: "Sinds de laatste grote verdeling van vergunningen in 2003 zat de markt op slot. Door te veilen hebben we nu weer een gevarieerd radioaanbod en kunnen nieuwkomers actief worden.

Partijen en zendernamen

De negen partijen hebben vergunningen gekregen om te gaan uitzenden op specifieke FM- en DAB+-frequenties. De exacte zendernamen worden door de betrokken partijen zelf bekendgemaakt. Hieronder vindt u een overzicht van de partijen en de bijbehorende frequenties:

1) Talpa Radio, 101 FM en DAB+ (was: Sky Radio)
2) Talpa Radio, onder andere 103.0/103.2 FM en DAB+ (was: Radio Veronica)
3) DPG Media, 100.4 FM, 100.7 FM en DAB+ (was: Qmusic)
4) Business Nieuws Radio, onder andere 91.3/100.1 FM en DAB+ (was: BNR)
5) Mediahuis, onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was: SLAM!)
6) Talpa Radio, 102 FM en DAB+ (was: Radio 538)
7) DPG Media, onder andere 103.8/104.1 FM en DAB+ (was: Radio 10)
8) Financial News Radio, onder andere 90.5/90.7 FM en DAB+ (was: Sublime)
9) Mediahuis, onder andere 104.4/104.6 FM en DAB+ (was: 100% NL)

Een nieuwe fase voor radio in Nederland

Met deze veiling luiden we een nieuwe fase in voor de radiosector in Nederland. De veiling zorgt voor een gevarieerd radioaanbod en biedt kansen aan nieuwkomers. Blijf deze pagina volgen voor updates en ontwikkelingen in de radiomarkt. Samen werken we aan een levendig en dynamisch radiolandschap voor alle Nederlanders.