Ruim 90.000 aanvragen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor laatste kwartaal 2020

Ruim 90.000 ondernemers en zelfstandigen hebben een aanvraag ingediend voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor het laatste kwartaal van 2020 (TVL Q4 2020). Ondernemers die direct of indirect geraakt worden door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan konden tot 29 januari een aanvraag indienden. Tot nu toe is er 1,1 miljard euro aan TVL-steun voor deze periode toegekend. 85% van de ondernemers ontving het voorschot binnen 3 weken na de aanvraag.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Deze tweede TVL-regeling heeft niet alleen de direct getroffen ondernemers geholpen, ook hun toeleveranciers en alle andere ondernemers die indirect zijn geraakt konden deze steun aanvragen. En dat zien we terug in het aantal aanvragen: bijna dubbel zoveel ondernemers vroegen deze steunmaatregel aan ten opzichte van de vorige TVL. Het doet me goed om te zien dat ondernemers de steun weten te vinden. Binnen het kabinet blijven we ons inzetten om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat ondernemers deze moeilijke tijd door komen. Daarom wordt de TVL-regeling van het volgende kwartaal ook voor grotere bedrijven én kleine ondernemers en zelfstandigen met lagere vaste lasten opengesteld.”

Voorwaarden
De TVL Q4 2020 stond open voor alle mkb-ondernemers die tussen 1 oktober en 31 december 2020 meer dan 30% omzetverlies hebben geleden door de coronacrisis. In tegenstelling tot de vorige TVL-regeling konden ook ondernemers die indirect door de coronabeperkingen werden getroffen, zoals toeleveranciers en de transportsector, gebruik maken van de regeling. Het kabinet heeft op 9 december aangekondigd dat het subsidiepercentage van de TVL Q4 meestijgt met het omzet verlies tot maximaal 70%. Daarbij is het maximumbedrag verhoogt tot 90.000 euro. Deze aanpassing wordt de komende tijd doorgevoerd in de systemen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en wordt verwerkt bij de definitieve uitbetaling.

Horeca en detailhandel
Verplicht gesloten horecagelegenheden en detailhandel hadden naast de TVL subsidie recht op een eenmalige toeslag om te helpen met de kosten voor de voorraad en aanpassingen aan de coronaregels. Ruim 21.000 gesloten eet- en drinkgelegenheden en 7.300 winkels komen hiervoor in aanmerking. De toeslag voor de detailhandel wordt verwerkt bij de definitieve uitbetaling.

TVL in 2021
Het kabinet heeft eerder aangekondigd de TVL-regeling tot en met 30 juni te verlengen. Ondernemers die eerder gebruik konden maken van de TVL kunnen naar verwachting vanaf medio februari een aanvraag doen voor de eerste periode van 2021 (TVL Q1 2021). Ook de evenementenmodule voor het laatste kwartaal van 2020 gaat naar verwachting half februari open. Voor bedrijven die voor het eerst toegang krijgen tot de TVL, zoals bedrijven met meer dan 250 werknemers, wordt de regeling later dit kwartaal opengesteld.

Waar kunnen ondernemers terecht?
Bij vragen over de financiële regelingen kunnen bedrijven kijken op https://www.rijksoverheid.nl/steunpakket of op de website van de Kamer van Koophandel: www.kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het KVK Coronaloket via 0800 – 2117.