Partners van het kiesgroepprogramma
Het kiesgroepprogramma wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door de medewerkers van het kerndepartement. Daarnaast werkt Financiën samen met de volgende organisaties:
Rijksacademie
De Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering is de opleidingsinstelling voor financials bij de Rijksoverheid. Voor het Kiesgroepprogramma richt de Rijksacademie zich met name op de volgende programma’s en activiteiten:
- Interne audit en financieel beheer
Verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van de besteding van publieke middelen in kiesgroeplanden. - Community of Learning
Kiesgroeplanden adviseren over de ontwikkeling en invoering van opleidingen op het gebied van openbare financiën. Om de financiële functie van een overheid te verbeteren is het belangrijk dat medewerkers en financials goed zijn opgeleid en zijn toegerust voor hun taak. - Summer Course
Jaarlijks evenement over openbare financiën voor kiesgroeplanden in Den Haag met 2 modules. De ene gaat over de uitgavenkant van de begroting en de andere over de inkomsten, de belastingen. - Maatwerk
Activiteiten over specifieke onderwerpen organiseren zoals de digitale begroting, prestatiebegroting en wet- en regelgeving over de begroting.
Center of Excellence in Finance (CEF)
Het Kiesgroepprogramma werkt nauw samen met het CEF in Slovenië. Het CEF organiseert trainingen over openbare financiën voor landen in Oost- en Zuid-Oost Europa, waaronder veel kiesgroeplanden. Via het CEF kunnen wij de trainingsbehoefte in de kiesgroeplanden verder ondersteunen.
De aandacht ligt met name op de CEF-programma’s over audit en financieel beheer en belastingen. De trainingen hierover worden vooral gegeven door medewerkers van de Auditdienst Rijk, de directoraten-generaal Rijksbegroting en Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst.
Sinds 2023 steunt het Kiesgroepprogramma ook een CEF-programma bij de centrale bank in Moldavië. Het programma levert een bijdrage aan talentontwikkeling, leiderschap en kennisdeling. Niet alleen binnen de organisatie, maar ook met andere publieke instellingen. Dit is belangrijk om talenten en daarmee cruciale kennis vast te houden. Deze zijn hard nodig om de noodzakelijke hervormingen uit te voeren. Het ministerie van Financiën en de belastingdienst in Moldavië werken hier ook aan mee.
Belastingdienst en directoraat-generaal Fiscale Zaken (DGFZ)
De Belastingdienst geeft trainingen bij het CEF in Slovenië. Deze trainingen richten zich met name op de belastingdiensten en de fiscale beleidsafdelingen van ministeries van Financiën in de kiesgroeplanden. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:
- Belastinginkomsten verhogen;
- Belastingen controleren;
- Belastingfraude voorkomen.
Deze experts voeren ook activiteiten in de kiesgroeplanden uit. De landen leveren hiervoor zelf verzoeken aan. Het gaat dan bijvoorbeeld over:
- vennootschapsbelasting;
- BTW en e-commerce;
- digitalisering;
- automatische informatie-uitwisseling.
Auditdienst Rijk (ADR)
De ADR geeft trainingen bij het Center of Excellence in Finance in Slovenië. Deze trainingen zijn voor auditors en financials. De trainingen gaan onder andere over:
- omgaan met risico’s;
- financiële controle;
- prestatiecontroles;
- beoordelen van informatiesystemen binnen een organisatie.
Verder organiseert de ADR bilaterale activiteiten in kiesgroeplanden. Zoals webinars over verschillende vormen van controle en fraude opsporen en voorkomen.
Waarderingskamer
De Waarderingskamer controleert of gemeenten in Nederland de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) goed uitvoeren. Het Nederlandse model om onroerend goed te belasten en er toezicht op te houden staat internationaal goed bekend. Daarom adviseert de Waarderingskamer ook de kiesgroeplanden hierover. De Waarderingskamer organiseert bijeenkomsten voor deze landen. Soms ook samen met Kadaster en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Algemene Rekenkamer
De Algemene Rekenkamer voert binnen het Kiesgroepprogramma activiteiten uit die zorgen voor ondersteuning en versterking van rekenkamers in kiesgroeplanden. Zo zijn er landen die samen met de Rekenkamer een zogenaamd IntoSAINT self assessment uitvoeren. IntoSaint richt zich op verbetering van integriteit bij rekenkamers en de publieke sector om corruptie te voorkomen. Met dit traject analyseren kiesgroeplanden hun integriteitsrisico’s en de manier om die beter te beheersen.
In een regionaal project ondersteunt de Algemene Rekenkamer de kiesgroeplanden om de kwaliteit van hun onderzoeken te verbeteren. Dit doet de rekenkamer door in te zetten op het strategisch programmeren van onderzoeken. Strategisch programmeren helpt om te onderbouwen waarom bepaalde onderzoeken moeten worden gedaan. Dit zorgt voor een grotert bereik en meer impact van de onderzoeken.
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) helpt met het Kiesgroepprogramma Oekraïne op het gebied van informatievoorziening. Er wordt een programma uitgevoerd met en voor het Oekraïense statistiekbureau, de State Statistics Service of Ukraine (SSSU).
Het programma richt zich op de Europese vereisten voor statistieken en de hervormingen die hiervoor noodzakelijk zijn. Het voldoen aan deze eisen zorgt ervoor dat beleidsbeslissingen kunnen worden genomen op basis van onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige cijfers. Dat is van belang voor de instanties in het land die met de data werken, maar ook voor de EU en de lidstaten die over betrouwbare en internationaal vergelijkbare data kunnen beschikken. Eerder heeft het CBS onderzocht hoe in Oekraïne de nationale verslagleggingsstandaarden en datakwaliteit in lijn kunnen worden gebracht met de Europese standaarden. Op die manier kunnen informatievoorziening en op data gebaseerd beleid worden ondersteund.
Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling (OESO)
Het Kiesgroepprogramma werkt op verschillende terreinen samen met de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling (OESO):
- Financiële educatie
Voor kiesgroeplanden is een programma ontwikkeld voor financiële educatie. Door onderzoek en kennis te delen krijgen de landen hulp om een nationale strategie voor financiële educatie te ontwikkelen en uit te voeren. Er is hierbij bijvoorbeeld aandacht voor digitalisering, financiële weerbaarheid, kwetsbare groepen en samenwerking tussen private en publieke partijen. - Budget reviews
Het Kiesgroepprogramma ondersteunt kiesgroeplanden die een OESO budget review willen doen. De OESO bekijkt of de begroting en het begrotingsproces voldoen aan de richtlijnen voor een goede en transparante begroting. Landen die een review doen bespreken de resultaten met hun collega’s in andere landen en gaan met de aanbevelingen aan de slag. - Spending reviews
Spending reviews helpen mogelijk om de effectiviteit van publieke uitgaven en programma’s te verbeteren, uitgaven beter af te stemmen op beleidsprioriteiten en uitgaven te beheersen. Samen met Nederlandse experts voert de OESO projecten uit om kiesgroeplanden te ondersteunen bij spending reviews. Dit is vergelijkbaar met Interdepartementale beleidsonderzoeken in Nederland. - Publieke investeringen en Public Private Partnerships (PPP’s)
De OESO adviseert kiesgroeplanden via het programma over publieke investeringen in het algemeen en PPP’s in het bijzonder.