Het gebouw van Financiën

Het gebouw van het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout in Den Haag werd midden jaren 70 van de vorige eeuw opgeleverd. In 2007-2008 onderging het complex een ingrijpende renovatie.

Na de renovatie

De belangrijkste kenmerken van het gerenoveerde gebouw:

  • Eigentijds en representatief, waarbij de karakteristieke betonnen gevelpanelen zijn gehandhaafd.
  • Open, transparant karakter.
  • Eén van de voormalige binnentuinen is nu toegankelijk voor het publiek via twee poorten.
  • Totale vloeroppervlak: 66.000 m2.
  • Een uitnodigende centrale entree.
  • Op de begane grond en de vier bovengelegen verdiepingen bevinden zich de bibliotheek, het bedrijfsrestaurant, het serviceplein en de kantoren.
  • In de twee ondergrondse verdiepingen bevinden zich de parkeergarage, de sportvoorzieningen en het vergadercentrum.

Wintertuin

Om het gebouw nog meer een landmark van Den Haag te laten zijn, heeft Meyer en Van Schooten Architecten een wintertuin ontworpen op de hoek van het Korte Voorhout en de Prinsessegracht. Daar groeien nu zilverachtige olijfbomen in een hoge glazen ruimte.

Atrium

Door de tweede binnentuin te overdekken, is een atrium gecreëerd dat als 'hart' van het gebouw dient. Hier bevindt zich lager gelegen het nieuwe vergadercentrum, naast de hoofdingang. Boven de grote vergaderzaal ligt de daktuin, met tamarindebomen en orchideeën.

Op de verdiepingen zijn palm- en bamboetuinen ingepast in de vleugels waar de kantoren zich bevinden.

Energie-efficiëntie

Het gerenoveerde gebouw bespaart energie door verbeterde ventilatie, verlichting en vooral dankzij het gebruik van een warmte-koude opslag (WKO). De WKO gebruikt het grondwater om warmte en koude op te slaan.

Het gerenoveerde gebouw bespaart energie door verbeterde ventilatie, verlichting en vooral dankzij het gebruik van een warmte-koude opslag (WKO).

Ook de zogeheten dubbele huidfaçade zorgt voor een flinke energiebesparing. De dubbele huidfaçade dient als bufferzone tussen binnen en buiten. Dit zorgt voor een betere klimaatbeheersing en akoestiek. De ruimte wordt ook gebruikt voor de belangrijkste ventilatieleidingen. Alle gebruikte energie is 100% duurzaam.

De originele betonnen balkons ondersteunen nu de tweede gevel van het gebouw. De bufferzone is ook de oplossing voor problemen met condensatie en koudebruggen. Alle maatregelen tezamen zorgen voor een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,89. Dit is ruim onder de vereiste 1,40. Het gebouw voldoet aan het Nederlandse programma Nationaal Pakket Plus voor duurzaam bouwen.

Flexibele lay-out van werkplekken

De architect heeft zich ook gericht op flexibiliteit. Het is heel eenvoudig om bijvoorbeeld van een vergaderruimte een kantoorruimte te maken. Of om een gesloten kantoor te veranderen in een een open kantoortuin. De wanden kunnen worden verplaatst zonder dat de plafonds opengebroken hoeven te worden.

Dankzij verhoogde vloeren zijn aanpassingen in data-aansluitingen en elektra eenvoudig, zodat de lay-out van werkplekken flexibel is. De verlichting, zonwering en temperatuur worden allemaal op afstand bediend.

Het is heel eenvoudig om bijvoorbeeld van een vergaderruimte een kantoorruimte te maken. Of om een gesloten kantoor te veranderen in een een open kantoortuin.

Bestaande gebouwen en materialen herinterpreteren

Met dit project is in feite het gebouw gerecycled. De betonnen balkons hebben nu een nieuwe, innovatieve functie gekregen: ze zijn niet meer alleen functioneel bij het ramen wassen, maar ondersteunen een technisch hoogwaardige gevel. Daarnaast functioneert één van de voormalige tuinen van het gebouw als levendig atrium. De andere tuin is omgevormd tot een openbaar stedelijk plein.

Een van de gangen in het gerenoveerde ministerie van Financiën.

Geveldetail.

Beeld: Studio Csany

Brede gangen dienen tegelijkertijd als ontspanningsruimte.

Hoek Korte Voorhout-Prinsessegracht.

Beeld: Jeroen Musch

Open binnentuin met 14 platanen.

Beeld: Jeroen Musch

Atrium met binnentuin.

Beeld: Jeroen Musch

Atrium met binnentuin.

Beeld: Jeroen Musch

Korte Voorhout 7, na de renovatie met doorgang.