06 april Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

​​​​​Minister-president Rutte heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Met onder meer aandacht voor het treinongeval in Voorschoten, de oorlog in Oekraïne en het staatsbezoek van Emmanuel Macron aan Nederland. De video toont de inleidende verklaring.

Mark Rutte – Minister-President: Goedemiddag allemaal. Ik wil allereerst hier stilstaan bij, uiteraard, het ernstige treinongeluk dat afgelopen dinsdag plaatsvond bij Voorschoten. En zoals bekend is daarbij een persoon overleden en zijn verschillende mensen zwaar gezond geraakt. En ook van mijn kant wil ik hier nogmaals, ook namens het kabinet, we hebben daar vandaag ook in de ministerraad bij stilgestaan, iedereen die bij dit tragische ongeluk betrokken was, veel sterkte wensen. Ik wil ook mijn condoleances overbrengen aan de nabestaanden, uiteraard respect voor alle spoorwegmedewerkers die te maken hebben gehad ook met de eerste hulp na afloop en omwonenden. En uiteraard ook onze bijzondere gedachte aan de nabestaande van de overledene. Belangrijk is nu dat de verschillende instanties nu eerst uitzoeken wat er precies is gebeurd. Dat onderzoek, dat wachten we nu af. En uiteraard kijken we dan heel precies naar de uitkomsten.

Dan heeft u misschien nog een enkele vraag zo meteen aan mij over het Kamerdebat van gisteren, dus laat ik daar nu… nee, niet? Anders zou ik daar uitgebreider op in gaan, maar dan hou ik het nu heel kort, en dan wacht ik zo de vragen af. En dan een paar andere punten.

Over Oekraïne: het lijkt er niet op dat de Russische agressie op dit moment tegen Oekraïne snel tot stoppen komt, tot een einde. Oekraïne blijft dan ook onze hulp vreselijk hard nodig hebben. En ook vandaag hebben wij nog bevestigd dat Oekraïne op deze steun kan blijven rekenen. Het kabinet heeft begin deze week bekend gemaakt dat wij uit de reservering van twee en een half miljard nu 274 miljoen euro vrijmaken voor onder meer humanitaire steun, landbouw en herstelwerkzaamheden. En van dat bedrag gaat ook 75 miljoen euro naar het zogenaamde UCAP. Dat is het Ukraine Comprehensive Assistance Package, van de NAVO. Dat is voor niet-lethale steun aan Oekraïne. Daarmee loopt Nederland voorop. En dat is ook belangrijk, dat andere landen daar weer ook gevolg aan kunnen geven. En dat wordt ook zeer gewaardeerd. Dat gaat dus om niet-lethale steun aan de Oekraïense strijdkrachten. En daarnaast is het, denk ik, goed dat we samen met onze bondgenoten blijven kijken naar wat we nog meer kunnen doen. Want het is volstrekt helder dat wij schouder aan schouder moeten blijven staan met Oekraïne in hun strijd tegen Rusland en tegen de Russische agressie. En wat nodig is, en zolang het nodig is.

En dan: volgende week dinsdag, direct na Pasen, dan start het staatsbezoek van Emmanuel Macron en zijn echtgenote aan Nederland. In het verlengde hiervan houden wij op woensdag in Amsterdam de regeringsconsultaties tussen onze landen. Dat zijn de tweede. De vorige waren in maart vorig jaar in Parijs. Dit zijn de tweede dit jaar april in Amsterdam. En dat is ook een unieke gelegenheid om een aantal heel concrete onderwerpen, die bilateraal spelen, maar ook als het gaat om onze posities in Europa, NAVO, VN, om die op elkaar af te stemmen en op die manier ook de onderlinge samenwerking verder te versterken. En ik zie er ook zeer naar uit, en ik heb er veel vertrouwen in dat het een heel mooi, maar ook inhoudelijk een heel waardevol bezoek zal worden.

En tot slot wil ik natuurlijk iedereen prachtige Paasdagen toewensen met hopelijk de nodige rust en ontspanning. U weet: ik ben premier van alle Matthäus-Passions. De reizende cyclus die ik daarvoor hanteer, was het de laatste keer Leiden. Morgen is het Naarden. Dat betekent volgend jaar Delft, en dat gaat dan de komende jaren zo door. En dat betekent dat ik morgen met enkele andere leden van het kabinet in Naarden zal zijn. Maar andere leden van de ministerraad zullen in Delft en, ongetwijfeld, ook in Leiden en andere plekken zijn.

En dan treffen we ons volgende week hier weer gewoon op vrijdag. En nogmaals: tot dan, wens ik iedereen een paar prachtige Paasdagen.

Informatie voor de pers

Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.