Uitnodigen bewindspersoon ministerie van Justitie en Veiligheid

De bewindspersonen van het ministerie van J&V ontvangen veel uitnodigingen per jaar. Natuurlijk kunnen ze niet overal op ingaan; ze moeten selectief zijn. Om weloverwogen keuzes te kunnen maken is het voor ons belangrijk dat u in uw uitnodiging zoveel mogelijk relevante gegevens opneemt over het programma, de datum, de tijden, de locatie, de aanwezigen, en de mogelijke rol van de bewindspersoon. Alleen goed uitgewerkte uitnodigingen kunnen worden beoordeeld.

Waar moet u op letten bij uw verzoek?

Nodig de juiste bewindspersoon uit

Een uitnodiging voor een bijeenkomst waarvan het onderwerp buiten het takenpakket van de minister valt, maakt weinig kans. Bekijk daarvoor het takenpakket van de minister.

Motiveer uw verzoek

Geef in uw uitnodiging een motivering.

  • Waarom is dit een goed moment voor een ontmoeting of een bezoek?
  • Voor wie is dit bezoek bedoeld (doelgroep)?
  • Wat heeft u de laatste tijd bereikt of in gang gezet dat ook voor een bewindspersoon interessant is om te zien?
  • Hoe kan de bewindspersoon een bijdrage leveren aan de voortgang van deze ontwikkelingen en op welke manier (toespraak, debat of anderszins)?
  • Welke andere sprekers heeft u uitgenodigd?
  • Als er achtergrondinformatie beschikbaar is, zoals een folder, stuur deze dan in digitale vorm mee.

Verstuur uw uitnodiging ruim op tijd

Dien uw verzoek minstens 3 maanden vóór de datum van uw bijeenkomst in. Een uitnodiging op het laatste moment is vrijwel niet meer in de agenda in te passen. Het neemt circa 4 weken in beslag om uw verzoek te behandelen. Zo weet u nog ruim op tijd of de bewindspersoon op uw uitnodiging ingaat. 

Uw contactgegevens

Geef in uw verzoek aan wie de contactpersoon (met telefoonnummer en e-mailadres) van uw organisatie is. Dus degene die inhoudelijk op de hoogte is van de aanvraag. Vaak is er overleg noodzakelijk over het programma.

Toezegging onder voorbehoud

Mocht de bewindspersoon positief op uw uitnodiging hebben gereageerd, houd er dan rekening mee dat een toezegging altijd 'onder voorbehoud' is. Dat wil zeggen: er kan nog iets tussen komen waardoor, soms ook op het allerlaatste moment, een bewindspersoon moet afzeggen. Zorg dus altijd voor een ‘plan B’ zodat uw evenement in dat geval toch gewoon kan doorgaan.

Overleg in de Tweede Kamer is een van de belangrijkste redenen waarom een bewindspersoon moet afzeggen. De volksvertegenwoordiging gaat altijd voor. Om die reden maakt bijvoorbeeld een uitnodiging voor dinsdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur weinig kans; dan is er vaak een 'vragenuurtje' in de Tweede Kamer waarvoor alle bewindslieden in principe beschikbaar moeten zijn. Op vrijdag zijn de ministers altijd aanwezig bij de vergadering van de Ministerraad. Deze vergadering duurt in principe de hele dag.

Uitnodiging versturen

U kunt uw uitnodiging versturen door het formulier in te vullen. 

U kunt binnen 4 weken op een reactie van ons rekenen.