Vrouwen op posities die jij ook wilt en kunt bereiken

Herke is algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze organisatie komt op voor de rechten van minderjarigen die in hun ontwikkeling worden bedreigd. Als een kind ernstig in de knel dreigt te raken, helpt de Raad om samen met het kind en de ouders de beste oplossing te zoeken.

“Ik vind het belangrijk om op te komen voor rechten van kinderen. Zij zijn de toekomst en die mag van mij voor hen zo mooi mogelijk zijn. De positie van de vrouw gaat me ook aan het hart. De Raad voor de Kinderbescherming is een feminiene organisatie met 80% vrouwen. Dat is natuurlijk prachtig, maar eigenlijk ook niet goed. Je wilt namelijk ook graag divers zijn. Want dan ben je ook een afspiegeling van de doelgroep waar je voor werkt.”

Vergroot afbeelding Herke
Beeld: ©Ministerie van Justitie en Veiligheid

Gelijkwaardigheid in Nederland

“Het is in Nederland best goed gesteld met vrouwenrechten en emancipatie, maar tegelijkertijd zijn we er nog lang niet. Dat zie je op verschillende vlakken terug. Bijvoorbeeld bij gelijke beloning, de participatie van vrouwen in het arbeidsproces en bij de vertegenwoordiging - zoals in de Tweede Kamer of Gemeenteraad. Het is voor vrouwen ook lastiger om door te breken, zoals bij beursgenoteerde bedrijven. 

In zijn algemeenheid denk ik dat er nog steeds geen gelijkwaardigheid is in Nederland. Je ziet natuurlijk dat heel veel vrouwen parttime werken en minder verdienen. Dus ik zie daar echt nog wel kansen voor vrouwen om zich te verbeteren. Er zijn ook heel veel vrouwen die een slecht pensioen hebben. Dus daar is echt nog werk aan de winkel.”

Volg een opleiding en blijf aan de slag!

“Ik vind het wel belangrijk, en daarom doe ik ook mee aan deze serie van Vrouwe Justitia, om een voorbeeld te zijn. Ik hoop jonge vrouwen te inspireren om vooral een goede opleiding te doen, wat dat dan ook is. En uiteindelijk te gaan werken en te blijven werken. Ook al krijg je kinderen en ga je de zorg delen. Dat kan natuurlijk allemaal prima samengaan, zolang je de taken maar goed verdeelt.”  

“Persoonlijk heb ik niet met veel tegenwerking te maken gehad. Maar ik heb vaak in een mannenwereld gewerkt en daar heerst toch een andere cultuur. Er worden bijvoorbeeld andere grapjes gemaakt en er wordt op een andere manier met elkaar om gegaan. En nogmaals, idealiter wil je een gemengde samenstelling. Want alleen maar vrouwen is niet fijn, maar alleen maar mannen – zeker om daar als enige vrouw tussen te zitten – is ook niet fijn. Dan is het juist heel belangrijk om tóch die rolmodellen te hebben, omdat je dan ziet dat vrouwen ook op posities komen die jij wilt bereiken. 

Het is bijvoorbeeld nog steeds heel raar dat Nederland nog nooit een vrouwelijke minister-president heeft gehad. Dus … wie meldt zich?”