Vrouwe Justitia

Het symbool voor gerechtigheid is een vrouw. Vrouwe Justitia staat geblinddoekt met een weegschaal en zwaard in haar handen voor vele gerechtsgebouwen in Nederland. Ze is ook een belangrijk symbool voor ons ministerie van Justitie en Veiligheid. Op Internationale Vrouwendag, maar ook de komende weken, laten we vrouwen aan het woord die zich inzetten voor de rechtsstaat. En die andere vrouwen willen inspireren om ook hun kansen te pakken.

Vergroot afbeelding Herke Elbers
Beeld: ©Ministerie van Justitie en Veiligheid

Vrouwen op posities die jij ook wilt en kunt bereiken

Herke is algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze organisatie komt op voor de rechten van minderjarigen die in hun ontwikkeling worden bedreigd. Als een kind ernstig in de knel dreigt te raken, helpt de Raad om samen met het kind en de ouders de beste oplossing te zoeken.

Lees het interview met Herke.

Vergroot afbeelding Selena de Vries
Beeld: ©Ministerie van Justitie en Veiligheid

Ondersteun niet alleen jonge moeders, maar ook de vaders

Selena is forensisch arts voor kinderen bij het NFI. Dat houdt in dat ze op dagelijkse basis gegevens onderzoekt van letsels bij kinderen. Selena: “Ik heb het liefst zo min mogelijk context, dat helpt bij een objectief oordeel. Zowel het kind als de verdachte hebben recht op een zeer grondig onderzoek. Het rapport dat mijn collega’s en ik opstellen, heeft namelijk veel consequenties.”

Lees het interview met Selena.

Vergroot afbeelding Noortje
Beeld: ©Ministerie van Justitie en Veiligheid

Wees je bewust van je rechten

Noortje is teamleider CTI & Dreigingsanalyse bij het Nationaal Cyber Security Centrum in Den Haag. Zij en haar team verzamelen, analyseren en duiden informatie over digitale dreigingen. Ze merkt dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de technische sector. Hoe kan dat veranderen? En wat vindt ze van de vrouwenrechten in Nederland?

Lees het interview met Noortje.