Ik hoop voor jonge vrouwen een inspiratie te zijn

Dilan Yeşilgöz-Zegerius is sinds 10 januari 2022 minister van Justitie en Veiligheid namens de VVD in het kabinet-Rutte IV. 

Hoe kijkt u terug op de verhalenreeks van Vrouwe Justitia?

“Het is altijd fijn als mensen binnen de organisatie zich uitspreken. Het is fijn om te zien dat er daarbij rondom Internationale Vrouwendag extra aandacht was voor een aantal enorm sterke vrouwen binnen het JenV domein. “Pak je kansen en toon lef”, zei één van de vrouwen. Daar ben ik het hartgrondig mee eens. Wat mij betreft is het een eer om met zulke vrouwen samen te mogen werken, die zich uitspreken en zich inzetten voor onze democratische rechtsstaat”. 

Vergroot afbeelding Dilan Yeşilgöz-Zegerius
Beeld: ©Ministerie van Justitie en Veiligheid

Emancipatie in Nederland

“Ik ben blij om in een land te leven waarin vrouwen zoveel kansen hebben. Als ik denk aan vrouwen in Iran die moeten vechten om zich te kleden zoals ze willen of meisjes in Afghanistan die niet naar school mogen, prijs ik me gelukkig met de situatie hier. Echter, we mogen nooit vergeten dat onze vrijheden niet vanzelfsprekend zijn. Dus we zullen ze moeten koesteren en daar waar nodig verdedigen. Uiteraard is er ruimte voor verbetering. Zichtbaarheid van vrouwen bij ‘stoere’ organisaties zoals de politie, KMar of brandweer is bijvoorbeeld heel belangrijk. Andere vrouwen of jonge meiden inspireren om ook kansen te pakken, dat is wat mij betreft prachtig”. 

Beoordeling op inhoud

“Er liggen nog kansen in hoe mensen elkaar beoordelen; dat zou op inhoud moeten en niet op geslacht. Ik was ooit op een bijeenkomst in het buitenland, waar men niet geloofde dat ik de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid ben. Dat zijn dingen die helaas ook in Nederland voorkomen: dat vrouwen niet serieus worden genomen omdat ze vrouw zijn. In een ideale wereld kijken we naar elkaars kwaliteiten zonder vooroordeel. En ondertussen werken we van binnenuit om de norm te veranderen. 

Ik hoop voor jonge vrouwen een inspiratie te zijn. Ik zou willen zeggen: ook jíj kunt bereiken wat je wil, door hard te werken, kansen te pakken en je niet te laten weerhouden door tegenslagen!”