Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen

Nathalie is vestigingsdirecteur van de Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden en gastvrouw voor het Internationaal Strafhof (ICC) en de tribunalen. De PI bestaat uit een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) en het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ).

“Balans op de werkvloer is wat mij betreft essentieel. Dat gaat over man/vrouw verhouding, afkomst, leeftijd en ervaring. Als de balans in orde is, komt iedereen tot zijn recht en is er een goede werksfeer.” 

Vergroot afbeelding Nathalie
Beeld: ©Ministerie van Justitie en Veiligheid

Goed genoeg, is ook genoeg

“Vaak hoor je over werken in de gevangeniswereld, dat het een echte mannenwereld is en je als vrouw harder moet knokken voor je plek. Dat is echt een vooroordeel, want ik heb er in mijn werk nooit last van gehad. Binnen de DJI maakt het namelijk niet uit of je man of vrouw bent, wat je achtergrond is of hoe je eruitziet. Het is een werkgever die je ontzettend veel kansen biedt. Die kansen moet je wél zelf aanpakken en waarmaken, maar als je dat wil is er echt heel veel mogelijk. Ik vind dan ook dat vrouwen elkaar wel wat meer mogen aansporen om het beste uit zichzelf te halen, elkaar wat meer mogen ondersteunen en enthousiasmeren. 

Vrouwen zijn van oudsher denk ik wat terughoudender en kunnen bijvoorbeeld als ze een vacature lezen sneller denken: ‘Oh nee die competenties daar voldoe ik niet aan, ik doe het dus maar niet.’ Terwijl je je ook kunt zeggen: ‘Ik solliciteer wél en ik laat zien wat ik in huis heb.’ Ga vooral ook in gesprek met elkaar en met je werkgever als je denkt dat er sprake is van ongelijkheid. Pak je kansen en toon lef.”
 

Zichtbaar zijn

“Als mensen het hebben over emancipatie, kiezen ze vaak de negatieve invalshoek. Dan zeggen ze dat het er slecht mee gaat en het allemaal niet lukt. Ik vind het veel belangrijker dat we elkaar juist positief kunnen benaderen. Emancipatie zit ‘m voor mij vooral in zichtbaar zijn. In laten zien wat wél kan. Daar hoef je helemaal niet bijzonder of excellent voor te zijn. Ik ben gewoon in Rotterdam geboren, mijn vader werkte in de haven van Rotterdam en mijn moeder komt uit Frankrijk. Ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid genomen. Heb in mijn eigen tijd gestudeerd, in mijn eigen tijd mijn vinger opgestoken en de kansen die ik geboden kreeg met beide handen aangepakt en  waargemaakt. En nu zit ik hier en daar ben ik best trots op.

Kortom, je kracht ligt vooral bij wat je zelf kunt veranderen en doen. Het duurt heel lang voordat je de omgeving om je heen kunt veranderen, dus begin vooral bij jezelf. Geef het goede voorbeeld, wees zichtbaar, nodig mensen uit, ondersteun en help waar je kan en daag mensen uit om dat ook te doen. Je kunt namelijk de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.”